Seçim hükümeti kurma görevini alan Başbakan Davutoğlu, CHP, MHP ve HDP’li 11 milletvekiline hükümette görev alma teklifinde bulundu. CHP’li vekiller Davutoğlu’nun teklifini reddetti. MHP’de ise Tuğrul Türkeş krizi yaşandı. Türkeş, teklifi kabul etti. HDP’li 3 milletvekilinin de Ahmet Davutoğlu’na olumlu cevap vereceği belirtildi.
Türkiye’yi 1 Kasım’daki erken seçimlere götürecek olan seçim hükümeti konusundaki çalışmalar sürüyor. Önceki gün Erdoğan’dan hükümet kurma görevi alan ve başbakan olarak atanan Ahmet Davutoğlu’nun, bu hafta içinde yeni kabineyi belirlemesi gerekiyor. CHP ve MHP, Anayasa gereği TBMM’de bulunan tüm partilerin sandalye sayısı oranında üye verebileceği hükümete katılmayacaklarını açıklamıştı. CHP’nin gerekçesini AKP’nin koalisyon sürecindeki olumsuz tavrı, MHP’ninkini ise hükümette HDP’nin de alacak olması oluşturuyor. Davutoğlu, CHP ve MHP’nin hükümette
DENİZ BAYKAL: PARTİ POLİTİKASIYLA HAREKET EDECEĞİM
CHP ve MHP, seçim hükümetinde yer alınmayacağını genel başkanlar aracılığıyla ilan etmişti. Davu-toğlu’nun hükümette yer alma teklifini partilere değil milletvekillerine yapacağı yönündeki açıklamaları sonrasında ise milletvekillerinin parti kararına rağmen öneriyi kabul edip etmeyecekleri tartışma konusu oldu. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bu konudaki soruya, “CHP’de o kadar karaktersiz insan yoktur.” sözleriyle karşılık vermişti. MHP lideri Devlet Bahçeli ise, “Bizim partililerimiz değil, dava arkadaşlarımız vardır. Dava ne alınır, ne satılır.” demişti. Dün iki partinin yöneticileri de bu konularda yaptıkları açıklamalarda herhangi bir milletvekillerinin ‘bakanlık’ teklifini kabul etmelerinin söz konusu olmadığını vurguladı. Bakan olması istenen CHP ve MHP’li isimler de partinin kararına uyacaklarını ve öneriyi reddedeceklerini belirtti. Bakanlık teklifini memleketi Antalya’da tatilde öğrenen CHP’li Deniz Baykal ise, “Kendi ahlaki çizgim içinde parti politikası çerçevesinde hareket edeceğim.” dedi.
HDP’LİLER KABİNEYE GİRİYOR
Anasol-D hükümeti döneminde bakanlık yapan isimlerden CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak da parti kararı doğrultusunda bakanlık görevini kabul etmeyeceğini söyledi. Toprak, “Partimin tüzük ve programının arkasındayım. Partimin aldığı kararı doğru buluyorum. Bu karar doğrultusunda hareket edeceğim.” diye konuştu. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Tekin Bingöl de, “Bu öneriye ‘hayır’ diyeceğim. Partimin kararının arkasındayım.” ifadelerini kullandı. CHP Ankara Milletvekili Gülsün Bilgehan ile ABD’de bulunan İlhan Kesici’nin de bakanlık önerisini kabul etmeyeceği kaydedildi. MHP’li isimler Ahmet Kenan Tanrıkulu ve Meral Akşener’in teklifi reddettiklerini öğrenildi. MHP Genel Başkan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise, partisinin aldığı kararın aksine Davutoğlu’nun teklifini kabul ettiğini bildirdi. HDP’li isimlerin ise parti onayı doğrultusunda kabinede
CHP’Lİ ÖZGÜR ÖZEL: GEREKLİ CEVAP NEZAKETLE VERİLİR
CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, milletvekillerine yapılan bakanlık teklifi ile ilgili olarak gerekli cevabın nezaketle verileceğini söyledi. Özel, “Başbakan’ın liderlerin iradesini aramadan, onları aşarak milletvekillerine ayrı ayrı ulaşmaya çalışmasına karşı biz söylemiştik, buna bütün vekillerimizin kapıları kapalı. Kapı kapalı olunca altından zarf atıyorlar. Ne yaparlarsa yapsınlar CHP’nin kıymetli vekilleri örgüt disiplini içinde, grup disiplini içinde ve özellikle genel başkanlarının iradesini ortak iradeleri olarak ifade ederek gerekli cevabı nezaketle vereceklerdir.”
Kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edildi
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bakanlık teklifi MHP’de depreme neden oldu. Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın, Türkeş’in MHP’den istifa etmesini istedi. Yalçın, “Madem kabul etti, şu andan itibaren istifa etmesi için dilekçe bekliyoruz. Türkeş bizi üzdü. Göndermezse ihraç edilecektir.” dedi. Türkeş, akşam saatlerinde ise kesin ihraç talebiyle disiplin kuruluna sevk edildi. Bakanlık teklifi giden isimlerden biri olan MHP’li Kenan Tanrıkulu ise teklifi reddederken ilginç bir tavır sergileyerek MHP genel başkan yardımcılığından da istifa etti. Tanrıkulu, “46 yıllık tarihî;, köklü ve saygın bir mensubiyeti olan MHP’nin Genel Başkan Yardımcısı’na böyle bir teklifin yapılması cüretine tepki olarak, MHP genel başkan yardımcılığı görevimden bugün itibarıyla ayrılıyorum.” ifadelerini kullandı.