Habertürk yazarı Fehmi Koru, Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan’ın “İster kabul edin ister etmeyin Türkiye’nin yönetim sistemi fiilen değişmiştir” açıklamasına ilişkin teppitlerde bulundu. AK Parti’nin 1982 Anayasası’nın ‘vesayetçiliğe’ geçit veren maddelerini değiştirme vaadiyle iktidara eriştiğini vurgulayan Fehmi Koru, ancak kolay bir yola saparak vesayetçi kurumlara yer değiştirtmekle yetindiğini yazdı. Koru, “Geçmişte ‘asker’ kurumunun bulunduğu yerde bugün Cumhurbaşkanlığı makamı var.” ifadesini kullandı. İşte Fehmi Koru’nun Habertürk‘te “Tek çare, çaresizliği ortadan kaldırmak” başlığıyla yayımlanan o yazısındaki dikkat çeken böümler: Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, ‘Beyler, Türkiye’de sistem benim Cumhurbaşkanı seçilmemle birlikte değişti’ anlamına gelen sözlerini tartışanların, ülkeye en büyük hayrı yapmak üzere olduklarını düşünüyorum.
Türkiye’de sorun ‘Anayasa’… 12 Eylül (1980) darbecilerinin son rötuşlarını yaptığı metnin zaman içerisinde pek çok maddesi değişti, fakat askerlerin metnin içerisine yerleştirdikleri bubi tuzakları hâlâ yerinde duruyor. Özellikle de ‘devlet’ ve ‘iktidar’ kavramlarını ilgilendiren maddeleri…
Askerler bir gün nasıl olsa yönetimden gidecekleri hesabıyla, devletin düzenini kendilerinin uygun gördüğü dar kalıplar içinde tutmaya yarayacak ve sistem üzerindeki ‘vesayet‘in devamını sağlayacak maddeleri Anayasa metninin içine yerleştirdiler. ‘Bubi tuzakları’ dediğim bu.
Evet, biliyorum, ‘askeri vesayet’ artık tarihe kavuştu; ancak 1982 Anayasası içerisinde yer alan, iktidarı elinde tutanlara demokrasilerde pek rastlanmayan olağanüstülükte yetkiler veren maddeler yerli yerinde duruyor.
O maddeler ‘güç hassasiyeti’ bulunan iktidar sahiplerinin işine geliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasının en başındaki ‘İster kabul edilsin, ister edilmesin‘ cümleciğinin altında yatan anlam budur.
AK Parti bu yazının ana düşüncesini kabul eden bir yaklaşımla ve 1982 Anayasası’nın özellikle ‘vesayetçiliğe’ geçit veren maddelerini değiştirme amacını kitlelere kabul ettirerek iktidara erişti; ancak kolay bir yola saparak vesayetçi kurumlara yer değiştirtmekle yetindi. Geçmişte “asker’ kurumunun bulunduğu yerde bugün Cumhurbaşkanlığı makamı var.
Resmi ideolojisi değişti devletin, onun devamını sağlayan mekanizmaları da buna ayak uydurdu. Sevsek de sevmesek de, istesek de istemesek de günümüzün gerçeği bu.