Avustralya’nın ülke dışındaki Nauru ve Manus Adası’ndaki sığınmacı kamplarının kapatılmasını istedi. Victoria Eyaleti Parlamentosu önünde başlayan gösteride, protestocular Queen Victoria Parkına kadar sloganlar ve pankartlar eşliğinde yürüdüler.
Melbourne’de yaklaşık 15 bin Avustralyalı Federal hükümetin sığınmacılarla ilgili politikalarını protesto etti. Paskalya bayramı öncesi Pazar günü (Palm Sunday)’de yapılan yürüyüşte göstericiler, Avustralya’nın ülke dışındaki Nauru ve Manus Adası’ndaki sığınmacı kamplarının kapatılmasını istedi. Victoria Eyaleti Parlamentosu önünde başlayan gösteride, protestocular Queen Victoria Parkına kadar sloganlar ve pankartlar eşliğinde yürüdüler. Gösterileri Avustralya’daki farklı kiliseler bir araya gelerek organize etti. Gösteriye Avustralya’ya sığınmacı olarak gelen göçmenler de katılarak destek verdi. Kollektif Sığınmacı Hareketi isimli dernek sözcüsü Chris Breen, yaptığı açıklamada, son zamanlarda hükümetin artan oranda sığınmacıları sınır dışı etmeye başladığına işaret etti. Protestoculara hitaben bir konuşma yapan İnsan Hakları Hukuk Merkezi’nden Daniel Webb, “Biz kötü ve acımasız değiliz; ama sığınmacılar politikamız öyle. Dünyada sığınmacı çocukları süresi belirsiz bir şekilde sığınmacı kamplarında tutan tek ülke biziz.” dedi.
Bu arada Avustralya’nın farklı 12 yerleşim merkezinde de sığınmacılara karşı uygulanan politikaları eleştiren gösteriler düzenlendi. Göstericiler arasında yer alan ve küçük bir çocukken ailesi olmadan Afganistan’dan, Avustralya’ya sığınmacı olarak gelen Ali Baqiri, çaresizlik nedeniyle Avustralya’ya sığınan insanlara hükümetin şefkatten yoksun ve onur kırıcı muamelede bulunduğunu belirtti. Baqiri, “Aynı hükümet Avustralya’nın yurt dışındaki imajına da zarar veriyor. Şu anda, bu sığınmacılara acilen insani yaklaşım ve korunma çareleriyle yaklaşabilecek bir lidere ihtiyacımız var.” dedi.
Avustralya’nın ülke dışındaki Nauru ve Manus Adası’ndaki sığınmacı kamplarıyla ilgili olarak yakın bir zaman önce İnsan Hakları Komisyonu ve Moss Raporu’na göre kamplarda cinsel taciz, tecavüz ve kötü muamele yapıldığını dair açıklama yapılmıştı. Ancak hükümet her iki raporu da reddetti ve komisyon başkanı Gillian Triggs’in istifası için baskı yapmıştı. Öte yandan BM tarafından yapılan araştırmalarda da, hükümet, sığınmacı kamplarında, mültecilere uluslararası işkence karşıtı kanunlara aykırı uygulamalar nedeniyle eleştirildi. Organizatörler, geçen yıla oranla, bu yıl kalan protestocu mitingine katılımcı sayısının 5 bin artışla daha da çoğaldığına işaret edildi. Sydney CİHAN