Walter and Eliza Hall Enstitüsü’nde çalışmalarına devam eden bilim adamları, kan kanseri ve lenf kanserine neden olan proteini nasıl öldürebileceklerini keşfettiklerini açıkladılar.
Melbourne’lu bilim adamları, çeşitli kanser türlerine karşı savaşmakta başarılı olabilecek önemli bir buluş yaptıklarını ilan ettiler. Journal Genes and Development isimli bilimsel dergide yayınlan haberde, Walter and Eliza Hall Enstitüsü’nde çalışmalarına devam eden bilim adamları, kan kanseri ve lenf kanserine neden olan proteini nasıl öldürebileceklerini keşfettiklerini açıkladılar.
Araştırmacılar bu buluşun kansere karşı bir ilaç geliştirilebilmesinin önünü açtığını belirtiyorlar. Bilim adamları bir süreden bu yana MYC adı bir proteinin insan bedeninin sağlıklı hücrelerinin yanısıra kanser türlerinin % 70’inde bulunduğunu biliyorlar. Son 30 yıldan bu yana Walter and Eliza Hall Insititute çalışanı bilimciler bu proteinin insan vücudunda nasıl geliştiğini ve kansere neden olduğunu bulmaya çalışıyorlardı. Bilim adamları, kanserli hücrelerin MCL-1 adı verilen bir protein sayesinde yaşadıklarını ve bu buluşla kanserin durdurulabileceğini açıkladılar. Enstitüde çalışmaları sürdüren Dr. Gemma Kelly, söz konusu proteinin üzerinde uzun süreden beri çalıştıklarını açıkladı. Dr.Kelly, “Biz MYC proteini tarafından yönlendirilen kanserli hücrelerin nasıl hayatta kaldıklarını bulmaya çalışıyorduk. Çünkü bu proteini bulabilirsek, ona göre ilaçlar geliştirebilecektik. Şu anda lenf kanseri hücrelerini MCL-1 isimli proteini devre dışı bırakarak öldürebileceğimizi biliyoruz. Bunu genetik olarak yada hücreleri kandıran ilaçlarla laboratuvarlarda yapabiliriz. Ancak asıl yapmak istediğimiz, özel ilaçlar yada önleyiciler ile bu MCL-1 isimli proteini hedef alabilmek. Ümidimiz araştırmalarımızın diğer kanser türlerine karşı da başarılı olması. Ancak bunu zaman gösterecek. Zaten biliyoruz ki bu çeşit ilaçların gelişimiyle ilgilenen çok sayıda insan var. Bizim buluşumuz MCL-1 isimli proteini etkisiz hale getirerek özellikle lenf kanseri hücrelerini yok ediyor ve hastayı tedavi ediyor. Ümidimiz o ki önümüzdeki bir kaç yıl içinde bu ilaç hastalar üzerinde test edilmeye hazır hale gelecek ve ardından hastaların tedavisine başlayabileceğiz.” dedi. Üzerinde çalıştıkları proteinin diğer kanser türlerinin % 70’inde de bulunduğunu beliten Dr Kelly, amaçlarının daha geniş yelpazedeki kanser türlerine karşı bir aşı geliştirmek olduğunu kaydetti. Kansere karşı şu ana kadar yapılan en başarılı zaferlerden birisine imza atan Melbourne’lu araştırmacılar, kanseri 72 saatte yok edebiliyorlar. Dr Kelly, araştırmalarındaki en heyecan veren kısmın lenf kanseri hücrelerini 24 ila 72 saat içerisinde yok edebilmelerinin olduğunu belirtiyor. Şimdi laboratuvar ortamındaki bu başarının kanserli hastalarda denenmesine geldi. Dr. Kelly, ayrıca Avustralya’da bulunması nedeniyle yeni ilacın klinik deneme aşamasında bundan ilk olarak Avustralyalıların yararlanabileceğini de sözlerine ekledi. VICTORIA.CİHAN