2015’te, yani Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında valilik, büyük bir barış konferansınahazırlanıyor . Vali Tuna, “BM Genel Sekreteri, Nobel Barış Ödülü sahipleri ve savaşa taraf olan ülkelerin liderlerinin katılımı ile hükümetler arası bir barış konferansı yapılmasını arzu ediyoruz. İki kıtanın birleştiği yerde dünyayı barış temasında Çanakkale’de buluşturacağız.” dedi.
Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’nda mücadele verdiği cephelerden biriydi Çanakkale. Vatan, millet uğruna üzerinde kanlar dökülse de şimdilerde orada barış rüzgârlarının esmesi planlanıyor. 2015’te, yani Çanakkale Savaşı’nın 100. yılında valilik, büyük bir barış konferansına hazırlanıyor. Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, 2015’i tarihi bir fırsat olarak gördüklerini belirterek, hem ulusal hem de uluslararası katılımcılara yönelik bir yıla yayılmış birçok projeyi hayata geçirmek istediklerini anlatıyor. Tuna, Osmanlı İmparatorluğu’nun 131 ayrı bölgesinden ve İslam dünyasından Müslüman askerlerin mücadele için 1915’te Çanakkale’ye geldiklerini anlatarak, Balkanlar’dan Kafkaslar’a, Filistin’den Afrika’ya birçok insanın bu topraklarda şehit düştüğünü söylüyor. Tuna’ya göre, kent bu anlamda Türkiye’nin ve Osmanlı bakiyesi milletlerin manevi başkenti. Vali Tuna, Avustralya, Yeni Zelanda, İngiltere, İrlanda ve Fransa gibi dünyanın farklı ülkelerinden gelen askerlerin yakınlarının bugün kendilerini Çanakkale’ye ait hissettiğine işaret ediyor. Çanakkale Savaşları çerçevesinde dünya milletlerinin neredeyse üçte birinin bu coğrafyayla irtibat kurduğunu kaydeden Tuna, “BM Genel Sekreteri, Nobel Barış Ödülü sahipleri ve savaşa taraf olan ülkelerin liderlerinin katılımı ile hükümetler arası bir barış konferansı yapılmasını arzu ediyoruz. İki kıtanın birleştiği yerde dünyayı barış temasında Çanakkale’de buluşturacağız.” diye konuşuyor.
GAZZE’DEN GELİP ECDADIMIZ ÇANAKKALE’DE DİYENLER VAR
Birçok milletin Çanakkale’de aynı kaderi paylaştığı kanaatinde Azim Tuna. Bu nedenle onların gönül birliğini sağlamak istediklerini dile getiriyor. Balkanlar’dan ya da Filistin gibi ülkelerden gelenlerin şehri görünce apayrı bir aidiyetlik hissettiklerine değinen Tuna, “Bizim de ecdadımız burada diyenler var. Çünkü onların dedeleri burada yatıyor.” değerlendirmesinde bulunuyor. Savaşın 100. yılı etkinlikleri kapsamında sadece barış konferansı değil, Avrupa’da yaşayan gurbetçilerin çocuklarının Çanakkale’de ağırlanması, TOBB ile işbirliği yaparak Dünya Türk İşadamları Kurultayı yapılması, büyükelçiler buluşması gibi tanıtım amaçlı başka projeler de yer alıyor. Gelibolu Tarihi Milli Parkı’nda müze yapımı, tarihî; eserlerin restorasyonu da bu çerçevede gerçekleştirilecek. 2015 Koordinasyon Merkezi’nin hedefleri arasında ihalesi tamamlanan Troya (Truva) Müzesi’nin bitirilmesi, Çanakkale Savaşları Panorama Müzesi yapımı, kültür ve sergi kompleksleriinşası, Birinci Dünya Savaşı’ndan kalma bir hastanenin onarımı, Hamidiye Tabyalarınınrenovasyonunu yapmak gibi önemli projeler de diğerleri.