Liv Hospital Çocuk Göğüs Hastalıkları ve Alerji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Akçay, alerjik nezleli çocukların birçoğunda astım olduğunu, astım teşhisinin doğru konulması için çocuk alerji uzmanlarına başvurulmasının faydalı olacağını belirtti.
Doç. Dr. Ahmet Akçay, yaptığı yazılı açıklamada, 8-14 Nisan’ın Dünya Alerji Haftası olduğunu hatırlatarak, Avrupa Birliği Küresel Sağlık Durum Raporu’na göre Avrupa’da 10 yaşından küçük her 4 çocuktan birinin alerjik hastalıklardan etkilendiğini aktardı.
Baharın gelmesiyle çocuklarda görülen alerjik nezlenin hafife alınmaması gerektiği uyarısında bulunan Akçay, şunları kaydetti:
“Peş peşe hapşırmalar, nezle, gözlerde kaşınma ve sulanma, burun ve boğaz kaşınması, sık sık burun silinmesi ve tıkanması çocuklarda bahar mevsiminde oluyorsa ya da daha da artıyorsa alerjik nezle veya göz alerjisi olabilir. Alerji testlerinin doğru teknikle yapılması, yorumlanması, ciltten alerji testlerinin de çocuk alerji uzmanları tarafından yapılması önemli. Bahar mevsiminde öksürük, nefes sıkışması ve göğüste nefes sıkışmaları olmaya başlamışsa çocuğunuzda astım olabileceğinin işaretleridir. Bahar mevsiminde ortaya çıkan polenler, bu belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu da çocuklarda olan ve henüz teşhis konulmamış astım ve alerjik nezle gibi alerjik hastalıkların teşhis edilmesini sağlar.”
-“Her beş çocuktan birinde astım gelişebilir”-
Ahmet Akçay, alerjik nezleyi önemsememenin büyük hata olacağının altını çizerek, “Çünkü alerjik nezleli çocukların çoğunda astım da vardır. Ayrıca her beş çocuktan birinde astım gelişebilir. Alerjik nezlenin astıma ilerlememesi için önceden tedavi yapılması, çok önemlidir. Alerjik nezle, burun tıkanması yaparak, gece uyku kalitesini bozar ve uykunun kaliteli olmaması sonucu sabah yorgun bir şekilde güne başlanmasına neden olur. Okul başarısı, bu yüzden etkilenir. Çocuktaki sık sık nezle ve burun çekme sonucu sınıftaki ders başarısı etkilenebilir. Sosyal yönden de çocukta sıkıntıya neden olabilir” değerlendirmesinde bulundu.
Akçay, baharın astımı olan çocuklarda teşhise yardımcı olduğunu anlatarak, astım teşhisinin solunum fonksiyon testleri, ciltten alerji testleri ve bazı kan testleri ile konulabildiğini belirtti.
Astım teşhisinin doğru konulmasının önemine vurgu yapan Akçay, şunları bildirdi:
“Yanlış teşhis gereksiz birçok ilacın uzun süre kullanılmasına neden olabileceği gibi astım teşhisin atlanması da çocuğun hastalığının ilerlemesine ve akciğerlerde hasar gelişmesine neden olabilmektedir. Astım teşhisinin doğru konulması için çocuk alerji uzmanlarına başvurmakta fayda var.”