: Federal Başbakan Tony Abbott’ın selamlarını ileten Liberal Partili Milletvekili Craig Laundy;“ Bugünkü program çök önemli. Henüz Türkiye’ye gitmedim. Ama benim seçim bölgem adeta küçük bir Türkiye gibi. Gelibolu Camisi, Amity Koleji ile çok güzel bir Türk toplumu var. Festival sahnesinde, her iki ülkenin milli marşlarını okuyan Amity Koleji’nin öğrencileri, bunun somut göstergeleridir. Bu eğitim kurumunda okuyan öğrenciler, Avustralya’nın gelecek nesilleridir. İki ülkeye güzel katkılarda bulunuyorlar. ”dedi.
Bayram Kültür Merkezi tarafından Sydney’de iki yıldan beri düzenlenen ve büyük ses getiren Anadolu Türk Kültür Festivali’nin üçüncüsü hafta sonu gerçekleşerek sona erdi. Bayram Türk Kültür Merkezi’nin organizesi ve (STCC) Sydney Türk Ticaret Odası’nın desteği ile gerçekleşen Anadolu Türk Kültür Festivali, 1 ve 2 Mart tarihlerinde Sydney şehir merkezindeki Darling Harbour Tumbalong Park’da gerçekleşti. Festivale, Büyükelçi Reha Keskintepe, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı Federal ve eyalet düzeyinde çok sayıda siyasi parti temsilcileri, belediye başkanları ve öteki yetkililer katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan Bayram Kültür Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Rıdvan Manav, Avustralya’da yaşayan toplumumuzu Anadolu’nun eşsiz değerleri etrafında birleştirmeyi amaçladıklarını vurguladı. Başkan Manav, festivale maddi ve manevi destekte bulunanların yanı sıra yoğun yağmur yağışına rağmen ilgi gösteren topluma teşekkür etti. Manav yaptığı konuşmada; “Bu yıl üçüncüsünü düzenlediğimiz festival ile Anadolu’nun zengin tarihini buraya taşıdık. Aynı zamanda, Avustralya’da 40 yılı aşkın bir süredir, yaşayan Türk toplumunun bu topraklarda paylaştığı değerleri bir kez daha perçinlemiş olduk. Festivalle, Anadolu’nun tarihini, kültürünü, sanatını, müziğini, folklorunu ve yemeklerini hem Avustralyalılara tanıtmaya çalıştık. Geçen yıl 60 bini aşkın ziyaretçinin katıldığı festivale bu sene daha yüksek bir katılım bekliyoruz.’’ dedi.
KESKİNTEPE: TÜRKLERİN BAŞARISI BENİ GURURLANDIRIYOR
Törene Kanberra’dan katılan Büyükelçi Keskintepe, organizasyon heyetine teşekkür etti. Büyükelçi Keskintepe, Türkiye’nin burada bulunan toplumunun Avustralya toplumuyla dostluklar kurduğunu, bu görüntünün önemli bir harmoni oluşturduğunu kaydeden Reha Keskintepe; şöyle konuştu; “Türk toplumu, Avustralya toplumunun dostluk ve harmoni açısından çok önemli bir parçası. Çok çalışkan bir topluma sahibiz. İnsanlarımız, Avustralya’nın gelişmesi ve zenginleşmesi için katkıda bulunmaya çalışıyor. Aynı zamanda iki ülke arasında güçlü bir diyalogun kurulması için ellerinde geleni yapıyorlar. Ben Avustralya Türk toplumunun başarısını gördükçe bundan fevkalade mutlu oluyor ve burada sizlerin karşınıza gururla çıkıyorum.” dedi. Festivale Başbakan adına katılan ve Başbakan Tony Abbott’un selamlarını ulaştıran REID Bölgesi Federal Milletvekili Craig Laundy, böyle muazzam bir organizasyonu gerçekleştirdiği için, organizasyon komitesine teşekkür etti. Türkiye ile Avustralya arasındaki dostluk ilişkilerinin önemine işaret eden Milletvekili Laundy, kendisinin Türkiye’ye hiç gitmediğini ancak, Avustralya’da eğitim hizmetini veren Amtiy Kolejleri gibi kurumlar ve bugünkü festival sayesinde, Anadolu’yu görmüş gibi olduğunu söyledi. Federal Milletvekili Craig Laundy şöyle konuştu.” Bugünkü program çök önemli ve anlamlı. Henüz Türkiye’ye gitmedim ama benim seçim bölgem adeta küçük bir Türkiye gibi. Gelibolu Camisi, Amity Koleji ile çok güzel bir Türk toplumu var. Atatürk’ün Anzak Anneleri için sarf ettiği sözleri onun ne kadar vizyon sahibi bir insan olduğunu gösteriyor. Dünyaya da en önemli katkısı 23 Nisan Bayramı’nı çocuklara hediye etmesidir. Atatürk, eğitimin ve çocukların yetiştirilmesinin ne kadar önemli olduğunu ta o günlerden anlamıştır. İşte burada sahnede her iki ülkenin milli marşlarını okuyan Amity Koleji’nin öğrencileri bunun somut göstergeleridir. Bu eğitim kurumunda okuyan öğrenciler, Avustralya’nın gelecek nesilleridir. İki ülkeye güzel katkılarda bulunuyorlar. ”dedi.
GÖRÜŞLER….
Tanya Pilibersek, İşçi Partisi Genel Başkan Yardımcısı:
Üç defa Türkiye’ye gittim ve her gittiğimde de olağanüstü duygular yaşadım. Türkiye tarih ve kültür ile dolu bir ülke, çok canlı. Önümüzdeki yıl 2015 Anzak Törenlerinin 100.Yılı dolayısıyla tekrar gideceğim. Avustralya ve Türkiye savaştan dostluk kurmuş iki ülke. Avustralyalı, Türkler, hayatımıza ve kültürümüze zengin katkılar yapmaya devam ediyorlar. Önümüzdeki dönemde var olan ilişkilerimizin daha bir farklı boyuta taşınacağına inanıyorum. Bu festival de bunun güzel bir örneğidir. Emeği geçenlere teşekkür ederim
Mehmet Tillem, İşçi Partili Türk Senatör:
Avustralya’daki Türk toplumu, ülkemizin zenginliğine büyük katkı sağlıyor. Avustralya bugün çoğu yönden büyüdü gelişti ekonomisi büyüdü, nüfusu arttı, daha da tanındı ve gelişti. Bu tür festivaller ülkemizde yaşayan farklı kültürlerin anlaşılmasına ve gelişmesine katkı sağlıyor. Yapılan bu güzel faaliyetlere destek olmamız gerekiyor. Türk toplumu her yerde eğitim, siyasi ve ekonomik açıdan Avustralya’nın daha yaşanılabilir bir ülke olması için gayret gösterip katkıda bulunuyor.
BAKAN DOMİNELLO: KÜLTÜRÜNÜZÜ PAYLAŞTIĞINIZ TEŞEKKÜRLER
Victor Dominello, NSW Toplum ve Vatandaşlık Bakanı:
NSW Eyalet Başkanı Barry O’Farrell adına aynı zamanda programa katılıyorum. Geçen sene de katılmış ve konuşmuştum. NSW’de yaklaşık 25 bin civarında Türk toplumu var. 2015’de de 100. Yıl Anma Törenleri yapılacak. Bu yıl daha etkin faaliyetler olacak. Kültürel çeşitliliğimiz çok önemli. Ancak bunun yanında birlik ve beraberliğimiz daha önemli. Sizler insanları bir arayı getirmeyi çok iyi başarıyorsunuz. Mesela Affinity Kültürlerarası Diyalog Merkezi farklı inanç gruplarından bir çok insanı çeşitli faaliyetlerle bir çatı altında buluşturuyor. Bu ülkemizin çokkültürlülük politikasına önemli bir katkıdır. Çünkü eyaletimizde çok farklı inançlar ve kültürler var. Bu kültürler, 3 yıldan beri yapılan Anadolu Kültür ve Sanat festivalleriyle farklı renk kazanacak. Bizimle kültürünüzü paylaştığınız için çok teşekkür ederim.
Hicham Zraika Auburn belediye Başkanı:
Anadolu toprakları çok büyük medeniyetlere ev sahipliği yapmış. Bizde burada, bu festivalde Anadolu kültürünü yaşıyor gibiyiz. Sydney’de Türk toplumunun en yoğun yaşadığı bölgenin Belediye başkanı olarak, bu törenleri büyük bir gururla izliyorum. Emeği geçenleri tebrik ederim. Türk toplumu, belediyemizin sınırları içinde güzel kültürel, sosyal ve ekonomik katkılar sağlıyorlar.
John Robertson, İşçi Partisi NSW Eyalet Başkanı:
Bu tür faaliyetler kültürlerin paylaşımı adına çok önemli. Bayram Kültür Merkezi gibi kuruluşlar da, çokkültürlülüğe büyük destek oluyorlar. İdare ettiğiniz eğitim kurumları ve okulların başarıları ve kültürel faaliyetlerinizi çok yakından tanıyoruz. Ayrıca, Avustralya’daki nesillerinizin hangi kültür ve toplumdan geldiklerini unutmamaları açısından çok önemli çalışmalardır. Bu tür faaliyetler de bizler için hem o toplumu yakından tanıma adına ve çokkültürlülüğü anlatma adına fırsat sağlıyor. Toplumumuza yaptığınız katkılardan ve çalışmalarınızdan dolayı hepinizi tebrik ederim. Muazzam kültürünüzü tüm Avustralya toplumu ile paylaşın.
Judith Whelan,Sydney Morning Herald Haber Koordinatörü:
Kasım ayında Zaman Avustralya Gazetesi ve Affinity Kültürlerarası Diyalog Merkezi ve THY’nin ortak organizesi ile gerçekleşen Türkiye ziyareti üzerimde büyük etkiler bıraktı. İstanbul gibi bir kültür şehrine hayran kaldım. Her yer Osmanlı İmparatorluğu’ndan kalan tarihi mekanlarıdır. Özellikle Türklerin misafirperverlikleri çok etkileyici.