Türk toplumunun önemli bir kesiminin hukuki hakları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Yıldız, çözümün eğitimden geçtiğini vurgulayarak, “Eğitim şart. Eski nesiller için çok zor. Ama yeni nesiller için kendi kültürlerini kaybetmeden eğitim seviyelerini arttırmaları yoluyla bunu sağlayabiliriz.
Her göçmen ailesinin ferdi gibi Av.Mohan Yıldız‘da hayatın zorlu merdivenlerini tırmanarak, bugünlere geldi. Henüz 14 yaşındayken Avustralya’ya gelen Yıldız, liseyi burada tamamladıktan sonra, Queensland’daki Bond Üniversitesi’nde Hukuk eğitimini tamamladıktan sonra, Avukatlık mesleğine adım attı. Master eğitimini Melbourne Üniversitesi’nde iyi bir derece ile bitirmesine rağmen iş bulması uzun zaman süren Mohan Yıldız, toplumun diğer fertlerine de hizmet verdiğini ancak, ağırlıklı olarak Türk toplumuyla çalıştığını belirtti. Yıldız, “Daha çok iş sektörü ve aile davalarıyla ilgileniyoruz. Ancak polisiye davalar da az değil.” diyerek yaptıkları işi tanımlıyor. Gelişen ve değişen şartlara göre Türk Avukatlarının da mutlaka bir çatı altında daha güçle bir oluşuma gitmeleri gerektiğini vurgulayan Av. Yıldız, bir noktaya dikkat çekerek, “Biz avukatlar çok değişik düşüncelere sahibiz. İş hırsızım çok. Bir dernek altında güçlü bir birlikteliğe gitmek, çok önemli. Biz bu birlikteliği şimdilik gerçekleştiremezsekte, yanımda genç Türk avukat arkadaşları alarak stajlarını yaptırıyorum. Amacım bu müesseseyi bir taraftan büyütürken, diğer taraftan da ilk yıllarda iş bulmanın zorluklarını yaşayan biri olarak, kendi insanlarımıza ve genç avukatlarımıza katkı sağlamaktır. ”dedi.
Bayanların haklarını koruyabilecek bir kurumumuz yok
Türk toplumunun önemli bir kesiminin hukuki hakları konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığını belirten Yıldız, çözümün eğitimden geçtiğini vurgulayarak, “Eğitim şart. Eski nesiller için çok zor. Ama yeni nesiller için kendi kültürlerini kaybetmeden eğitim seviyelerini arttırmaları yoluyla bunu sağlayabiliriz. Konferans, toplantı ve mesleki alanlarda seminerler vermek suretiyle bunu sağlayabiliriz. Mesela burada bayanların haklarını koruyabilecek bir kurumumuz yok. Bize hukuki yardım almak için pek çok bayan geliyor. Mağdur olmuş annelerimiz, bacılarımız var. Çocuklarıyla beraber perişan halde bize gelenler var. Sığınacakları bir yerleri yok. Buradaki sığınma evlerinde rahat edemiyorlar. Oradaki insanlar da şiddete uğramış bayanlar ama bizimkilerle arada çok büyük kültürel farklar var. Mesela uyuşturucu kullanan farklı kültürlerden bayanlar oluyor. Bizim toplumumuzdan bayanlar orada çok büyük zorluklar yaşıyorlar. Yanlarındaki çocuklar için de çok zor. Üstelik dil de bilmiyorlar, konuşamıyorlar.”diyor. Avustralya’daki yeni jenerasyonun ümit verici başarılara imza attığını vurgulayan Mohan Yıldız, diğer meslektaşları gibi o da, boşanma davalarındaki artışlara dikkat çekiyor. Aile içi şiddet, alkol ve kumar alışkanlıklarının güçlü aileyi dinamitlediğini vurgulayan Mohan Yıldız, “Tabiki eşlerin birbirini tahammül etmesi belli oranda karşılıklı saygı ve problemleri tölere etmemesi, ailelerin boşanma mahkemelerine yol almasına neden oluyor. Özellikle bayanlara karşı şiddet günden güne artıyor. Mesela kumar en büyük problemdir. Şuurlu olmayan bir çok insan, çocuklarının rızkının tamamını kumara veriyor. Küçük bir oyunla başlıyor daha sonra kumar belasıyla devam ediyor bu alışkanlık.”dedi. Kumarda malı mülkünü kaybeden, ailesinin rızkını bu yolda heba edenlerin, söz konusu problemleri unutmak amacıyla, kendini alkole verdiğini belirten Mohan yıldız, sözlerini şöyle tamamladı; “ Bu alışkanlık küçük küçük oyunlarla başlıyor. Sonra ise; kumar bağımlılığına dönüşüyor. Yaşadığı sıkıntıları unutmak için bu defa, alkole başlanıyor. Eşini alkole başlatanlar var. Sonuçta olan çocuğa oluyor.” dedi.