Avustralya İnsan Hakları Komiseri Tim Wilson: “Medya bir ülkede demokrasinin gereği olan farklı fikir ve düşüncelerin varlığını temin eder. Ama daha önemlisi basın, iktidarın denetlenebilmesi gibi çok önemli bir işlevi yerine getirir. İfade ve fikir özgürlüğünün sınırlandırılması yolunda yapılan her şey otoriter bir yapıyı beraberinde getirir.” dedi.
Özgür basına yapılan 14 Aralık operasyonuna bir tepki de Avustralya İnsan Hakları Komiseri Tim Wilson’dan geldi. Wilson, Türkiye’nin demokrasi ve insan hakları konusundaki tablosunun endişe verici olduğunu belirtti. Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne aday bir ülke olduğunu hatırlatan Komiser Wilson, ifade özgürlüğü ve basına uygulanan baskının kabul edilemez olduğunu kaydetti. Wilson, bu tür adımların Türk demokrasisini ve geleceğini vesayet altına alarak, ülkeyi dünyadan tecrit edeceğine dikkat çekti. Komiser Tim Wilson, Türkiye’de ifade özgürlüğü ve basına uygulanan baskının, Türk demokrasisini ve daha önemlisi ülkenin geleceğini çok tehlikeli bir raya sokacağı konusunda uyarıda bulunarak; “Türk demokrasisi adeta gerileme dönemine girdi. Bu da Avustralya gibi gelişmiş ülkeleri hayal kırıklığına uğratıyor. ”dedi.
“BASINDAKİ SINIRLANDIRMA, GÜÇLÜNÜN YARARINA OLAN OTORİTER YAPIYI GETİRİR”
Medyanın, ülkelerin demokrasilerinde çok önemli bir rol oynadığına, bu sesi kimsenin kısmaya hakkının olamayacağına dikkat çeken Wilson, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Medya bir ülkede demokrasinin gereği olan farklı fikir ve düşüncelerin varlığını temin eder. Ama daha önemlisi basın, iktidarın denetlenebilmesi gibi çok önemli bir işlevi yerine getirir. İfade ve fikir özgürlüğünün sınırlandırılması yolunda yapılan her şey otoriter bir yapıyı beraberinde getirir. Bu da her zaman güçlünün yararınadır”. Komiser Wilson ayrıca, özgür medyanın, hükümetin demokratik toplumu inşa edebilmesi için gerekli unsurlardan bir tanesi olduğunu hatırlattı. Toplumdaki farklı seslerin medya tarafından dile getirilmesi gerektiğinin altını çizen Wilson, sözlerini şöyle tamamladı: “Hükümetin çalışmalarını mercek altına alan bir parlamentonuz olabilir. Ama toplumdaki farklı sesleri dillendirecek bir medya olmazsa, demokrasinin önemli unsuru yok olur. Bu da otoriter güç demektir. Buna da hiçbir şekilde demokrasi denilemez.” Sydney-Cihan