Başbakan Tony Abbott, nefret ve şiddeti yayanların karşısında durulması gerektiğini vurgulayarak, Avustralyalı Müslümanları kötü gösterme gibi bir niyetlerinin olmadığı konusunda koalisyon milletvekillerine güvence verdi.
Zafer POLAT-Canberra
Başbakan Tony Abbott, Ortadoğu’da savaşa katılan Avustralyalıların ülkeye geri döndüklerinde yargılanıp hapse atılacaklarını söyledi. Başka ülkelerde savaşmaya giden vatandaşlarının cezalandırılması için yeni bir yasa hazırlığı içinde olan Federal Hükümet, savaşa katılanları caydırmaya çalışıyor. Başbakan Tony Abbott, Irak ve Suriye’de savaşan gruplara katılmayı düşünen vatandaşlarına seslendi. Abbott, “Gitmeyin. Çünkü olaylara karışıp, geri dönerseniz tutuklanır, hapse atılırsınız.” dedi. Başbakan, nefret ve şiddeti yayanların karşısında durulması gerektiğini vurgulayarak, Avustralyalı Müslümanları kötü gösterme gibi bir niyetlerinin olmadığı konusunda koalisyon milletvekillerine güvence verdi. Avustralya’da ana muhalefette bulunan Avustralya İşçi Partisi, hükümetin uluslararası savaşçılar konusunda yapacağı kanun tasarısını görmeden bir karar vermeyecekleri yönünde görüş bildirdi. Yeşiller Partisi ise başbakanın kamuoyu yoklamalarında düşen oy oranını yükseltmek için terörizmle ilgili söylemlere sarıldığını öne sürdü. Yeşiller Partisi Senatörü Richard Di Natale, Başbakan Abbott’ı eleştirerek, “Anketlerde güvende değilsin, bütçen dağılmış durumda. Bu yüzden terörizm hakkında konuşuyorsun” dedi. Bu arada Federal Dışişleri Bakanı Julie Bishop, haziran ayında yaptığı açıklamada, yaklaşık 150 Avustralya vatandaşının Ortadoğu’daki çatışmalara iştirak ettiklerinin belirlendiğini açıklamıştı.
Anti-terör yasası, Müslümanları tedirgin ediyor
Öte yandan anti-terör yasalarını görüşmek üzere Sydney’de Federal Adalet Bakanı George Brandis ile bir araya gelen Müslüman toplumun önde gelen temsilcileri, toplantının kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını ifade ettiler. Katılımcılar, Senatör Brandis ile hazırlanan taslaktaki konuları gözden geçirmek ve fikir bildiriminde bulunmak için sadece 30 dakika gibi kısa bir zaman diliminde görüşebildiklerini belirterek, bunun da kendilerini hayal kırıklığını uğrattığını kaydettiler. 15 Müslüman ve toplum grubu adına açıklama yapan Hany Amer, önerilen tedbirlerin tüm Avustralyalıların hak ve özgürlüklerini etkileyeceğini bu nedenle toplantıya, daha iyi kararlar alma umuduyla katıldıklarını söyledi. Amer “Avustralyalı Müslümanlar olarak bizler de, milletimizin emniyet ve güvenliği konusunda, Avustralya halkı gibi aynı endişeleri paylaşıyoruz. Ancak, bu tüm Avustralyalılara tanınan temel değerlere, özgürlüklere ve insan haklarına mal olmamalı” dedi.
Brandis; anti-terör yasaları Müslümanları hedef almıyor
Senatör Brandis toplantıdan sonra yorum yapmaktan kaçınırken, söz konusu yasaların Müslümanları hedef almadığını söyledi. Toplantıya Avustralya Müftülüğü, Avustralya Ulusal İmamlar Konseyi, NSW İslam Konseyi ve diğer temsilciler ile ASIO, Avustralya Federal Polisi, NSW Polisi ile Dışişleri ve Ticaret Bölümü’nden üst düzey yetkililer katıldı. Benzer bir toplantının bu hafta da Melbourne’da yapılacağı belirtildi.