Brisbane’de iki gün devam eden G20 Zirvesi’ne ev sahipliğini yapan Federal Başbakan Tony Abbott “ Şayet ekonomilerde büyüme istiyorsak, bunun olmazsa olmazı vardır. O da temiz büyümedir.Bu kesinlikle şarttır.Eğer bir ülkede hükümet özel sektörün büyümesini istiyorsa, öncelikle hükümetin yolsuzluktan temizlenmesi icap eder.” dedi.
Zirvenin son gününde bir basın toplantısı düzenleyerek, G20’yi değerlendiren Federal Başbakan Tony Abbott, dünya liderlerine, gösterdikleri samimi işbirliği için teşekkür etti. Başbakan Abbott, “Onlara elinizdeki kağıtları bırakın kalbinizden nasıl geçiyorsa öyle konuşun dedim ve öyle de oldu. Programa katılan dünya liderleri ve beraberlerindeki bütün delegeler ile uyumlu bir işbirliği içinde olduk. Bunun için hepsine teşekkür ediyorum.” dedi. Federal Başbakan Tony Abbott, dünya liderlerinin ele alacağı en önemli konular arasında yer alan yolsuzlukla mücadelenin temiz bir ekonomik büyümenin ana dinamiği olduğunu vurgulayarak, “Ekonomimizde büyüme istiyorsak, bunun olmazsa olmazı vardır ve o da temiz büyümedir. Bu kesinlikle şarttır. Eğer bir ülkede hükümet özel sektörün büyümesini istiyorsa, öncelikle hükümetin yolsuzluktan temizlenmesi icap eder.” dedi. Yolsuzluklardan arınmanın yatırımcılara güven vereceği için, kanunlarla yolsuzluklardan korunmanın vazgeçilmez olduğunu da belirten Abbott, “Parası olan yatırım yapmak isteyen insanlar var. Bu insanların kendilerini güvende hissetmeye ihtiyaçları var. İnsanlar, yatırımlarının kanunlar çerçevesinde korunacağından emin olamazlarsa yatırım yapmak istemezler. Bu güven çok önemli ve bu yüzden yolsuzlukla mücadele son bir yıldan bu yana sık sık gündeme geliyor. Aksi takdirde hiç kimse yatırım yapmaz. Bankalar ve şirketler zora girince vergi verenlerin paraları ile kurtarılmamalılar. Büyük şirketler paylarına düşen vergileri tam olarak ödemeliler.” dedi.
Sydney’de özel bir merkezin oluşturulacak
Federal Başbakan Abbott, G20 Zirvesinin gerçek ve pratik çözümler ürettiğini, bunun etkisinin de görüleceğini belirtti. Abbott, ayrıca dünya liderlerinin birbirinden ayrı 800 reform üzerinde anlaşmaya vardıklarını vurgulayarak, “Brisbane Action Plan 800 farklı birbirinden ayrı tedbirleri içeriyor. Az önce de belirttiğim gibi bunları uygulayabilirsek OECD ve IMF’inde belirttiği gibi söz konusu % 2.1’lik küresel ekonomik büyümeyi yakalayabileceğiz.” dedi. Avustralya’nın zirvede üç temel konuyu öne çıkardığını belirten Abbott, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Avustralya olarak, bu zirvede işsizlik problemi, küresel ekonominin güçlendirilmesi ve global kuruluşların güçlendirilmesi gibi üç konuyu gündeme getirdik. Bu şirketlerin ödemeleri gereken vergileri vermelerini istiyoruz. Ayrıca bu vergileri kazancı elde ettikleri ülkelerde ödemelerini istiyoruz. “dedi. Küresel seviyedeki altyapı için gereken miktarın ise 2030 yılına kadar 70 trilyon dolar olduğuna dikkat çeken Abbott; “Rekabeti arttırma, kadınların katılımcılığı gibi önlemler de alıyoruz. Küresel anlamdaki altyapı sorunlarına yönelik olarak, 15 yıllık dönemde 70 trilyon dolarlık bir finans kaynağı ayrılacak.”
Dünyanın ihtiyacı olan altyapı eksiklerinin giderilebilmesi için Sydney’de özel bir merkezin oluşturulacağını da hatırlatan Abbott, dünya liderlerinin rekabeti arttırma, özel sektörü gereksiz bürokrasiden arındırmayı da hedefler arasına aldıklarını ifade ederek, “Bu kararları uygulayabilirsek, müthiş bir başarı elde etmiş olacağız. Dahası alınan kararlar çok net ve hedefimiz ulaşılabilirdir.” dedi. Öte yandan Uluslararası Para Fonu Direktörü Christine Lagarde, yaptığı açıklamada G20 Zirvesi’nde küresel anlamda ilan edilen kararların uygulanma sürecini kendilerinin denetleyeceğini ve işlediğinden emin olacakların ilan etti. Lagarde, “Harika bir plan bu. Ancak çok iyi ve dikkatli bir şekilde uygulanması gerekiyor. Bu büyüme hedefleriyle ilgili stratejileri ve adımları basılı olarak yayınladık. Böylece bütün dünya ne yapmaya çalıştığımızı görmüş olacak.” dedi. Brisbane-Cihan