Sağlıklı olduğunu düşünerek yediğiniz meyve ve sebzelerin zararlı tarım ilaçlarıyla yüklü olabileceğinin farkında mısınız? Yeni bir araştırmaya göre bazı ürünlerde 60’tan fazla tarım ilacı kalıntısı var. Peki nasıl korunacağız?
Ispanakta 48, şeftalide 62 ayrı tarım ilacı kalıntısı oluyor. Çok parlak elmadan ise uzak durmak şart… ‘Zehirden’ arındırmak için yıkamak yeterli olmaz. Bazı besinlereyse yüzde 100 güvenebilirsiniz. Gıdaların üzerindeki tarım ilaçlarından nasıl kurtulabiliriz, hangi gıdaları güvenle tüketebiliriz. Hürriyet yazarı, Dr. Mehmet Öz anlatıyor…
ÇİLEK: Çoğunlukla tarım ilacı kontrollerinin az yapıldığı ülkelerden ithal edilir. Bakılan çileklerin üzerindeki kalıntılarda 59 kadar tarım ilacı tespit edildi. Çileğin dışındaki çekirdekler çileğin tamamen temizlenmesini zorlaştırır. Çileği mevsiminde tüketin ve yerel olarak yetişen çilekleri tercih edin. Kir ve kimyasalları azaltmak için suyun altında yıkayarak temizlemeden önce çilekleri iki dakika kadar suda bekletin.
ELMA: Mantardan böceklere kadar birçok çeşit bitki zararlısını öldürmek için ilaçlanır. Yapılan araştırmalarda, elmaların üzerindeki kalıntılarda 42 değişik tarım ilacına rastlandı. Elmanın özellikle kirli olmasının bir diğer nedeni ise üreticilerin elmaya parlak görünmesi ve uzun yolculuklar sırasında daha uzun süre dayanması için mumlama işlemi uygulamasıdır. Çok parlak olan veya güzel ve taze kokması gerekirken balmumu gibi kokan elmaları almayın.
ISPANAK: Rastlanan tarım ilacı sayısı 48. Ispanağa fazladan ilaç uygulanıyor çünkü yapraklar, yumurtalarını yaprağın arkasına bırakan yaprak galeri sineğinin verdiği zararlara karşı özellikle hassas. Ayrıca, yerde yetişen sebzelere uygulandığında bu ilaçlar toprağın üst kısmına sızarak bitkilere daha çok zarar verebilir. Daha güvenli ve ekonomik bir seçenek olan donmuş ıspanağı tercih edebilirsiniz. Hem daha ucuz hem de dondurma işleminden önce yıkanması ve temizlenmesi ilaç kalıntılarını yüzde 90’a kadar yok edebilir.
ŞEFTALİ: Şeftalinin, ilaçları sünger gibi emen tüylü, ince kabuğundaysa 62 kadar tarım ilacı bulundu. Şeftaliyi suya tutup çabucak yıkamak yeterli değil. Bunun yerine yiyecekleri dezenfekte eden spreylerden kullanın.
TEMİZLİĞİNDEN ŞÜPHENİZ OLMASIN!
SOĞAN: Kabuğu ilaçlara karşı bir duvar gibidir, soğanı korur.
MISIR: Mısırın kabuğu çok serttir ve mısır tanelerini korumaya yardımcı olur. Mısırın sapı da çok uzundur böylece ilaçların sızdığı topraktan daha yukarda olmasını sağlar.
KİVİ: Kivinin tüylü kabuğu içindeki meyveyi koruyarak ilaçlara karşı geçilmesi imkansız bir katman görevi üstlenir.
TEMİZLEMEK İÇİN HİJYENİK BİR TARİF
Organik meyve ve sebzeler tüketmek, yediklerinizin zirai ilaç içermediğini garantilemek için en güvenli yol. Vücut için yararlı olmasına rağmen, yalnızca organik besinler tüketmek biraz pahalıya mal olabilir. Yiyeceklerinizden tarım ilaçlarını temizlemek için bu spreyi deneyin. Karışımın içindeki sirke doğal yollardan antibakteriyel özellik sağlayacak, limon da doğal bir astringent yani sıkılaştırıcı/büzüştürücü etki sağlar.
Ne lazım?
1 bardak su, 1 bardak damıtılmış beyaz sirke, 1 yemek kaşığı tuz, yarım limon
Nasıl yapılır?
Bütün malzemeleri büyük bir kapta karıştırın. Bir sprey şişesine doldurun. Meyvenin, sebzenin üzerine spreyi sıkın ve beş dakika bekletin. Sonra ovalayın ve durulayın.(Hurruyit)