Dışişleri Bakanı Bob Carr, son bir yılda, dış politikada atılan adımlar, Avustralya’nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliği, Orta Doğu’daki gelişmeler, Türkiye ve Avustralya arasındaki ilişkilerin yanı sıra iç politikadaki gelişmeleri ZAMAN’a özel açıklamalarda bulundu.
Dışişleri Bakanı Bob Carr, bakanlık görevinin birinci yılını ZAMAN’a değerlendirdi. Geçen yıl Şubat ayının son haftasında Amerika’daki resmi ziyareti yarıda bırakarak, istifa eden Dışişleri eski Bakanı Kevin Rudd’an boşalan bu göreve gelen Senatör Bob Carr, Dışişleri Bakanlığının birinci yılını geride bıraktı. Son bir yılda, dış politikada atılan adımlar, Avustralya’nın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeliğine kabul edilmesi, Orta Doğu, Türkiye ve Avustralya arasındaki ilişkilerin yanı sıra iç politikadaki gelişmeler ile ilgili ZAMAN’a özel açıklamalarda bulundu. Dışişleri Bakanlığı’nda sorularımızı cevaplandıran Bakan Carr, Türkiye ve Avustralya’nın aynı değerlere kendini adamış birbirinin doğal ortakları olduklarını söyledi. Medeniyetler ittifakının önemine işaret eden Bakan Carr, “Ülkelerimiz, dünyanın barış, huzur ve uyumu için önemli roller üstlenmiş durumda. Örneğin, medeniyetler İttifakı programına sponsorluk çalışmaları çok önemli. Türkiye’nin aynı zamanda potansiyel olarak büyük bir ekonomik ortağımız olacağını Büyükelçimizin izlenimlerine dayanarak söyleyebilirim. Kendisi bana Türkiye halkının çalışkanlığının ve iş ahlaklarının çok etkileyici olduğunu ve bu nedenle ticaret ve yatırım açısından Avustralya için fırsat olduğunu iletti”dedi. İki ülke dostluğunun Gelibolu’ya dayandığını belirten Bakan Carr, Türk halkının, Avustralyalıların hatıralarına olan saygısının farkında olduğunu söyledi. Toplumlarımız arasındaki iletişimin artarak devam etmesi gerektiğini söyleyen Dışişleri Bakanı Carr, “Temas halinde olmak çok önemlidir. Bütün Avustralyalılar, Türk liderlerinin, Gelibolu hakkında ne dediklerini ve gösterdikleri saygının farkındalar. Türk halkı ve hükümeti Avustralyalıların hatırasına karşı büyük saygı gösteriyorlar.“dedi.
SURİYELİ MÜLTECİLER İÇİN EK 10 MİLYON DOLAR YARDIM EDİLECEK
Suriye’de devam eden savaş nedeniyle, mültecilere yardım yapmaya devam edileceğini hatırlatan Bakan Carr, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı Suriyeli mültecilere ilaveten 10 milyon dolar daha karşılıksız yardımın yapılacağını belirtti. Carr, konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘‘Biz Suriyeli mülteciler için yardımları sürekli artırıyoruz. Gururla söyleyebilirim ki, yardım konusunda dünyada dördüncü büyük katkıyı Avustralya yapıyor’’ dedi. Avustralya’nın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine geçici üyeliğine kabulü nedeniyle, yapılan çalışmaların ‘Avustralya ve Birleşmiş Milletler’ isimli bir kitapta bir araya getirildiğini kaydetti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle tüm kadınların bayramını tebrik eden Bakan Carr, “Bizim bölgesel komşularımızda bazı şiddet olayları dünyanın başka bölgelerine göre, maalesef yüksek. Bazı Pasifik ülkelerinde kadın ve kız çocuklarının yüzde 60’dan fazlası şiddete maruz kalıyorlar.”dedi. Dışişleri Bakanı Bob Carr, şiddete son vermek için beş yıl içinde, bazı komşu ülkelere 24 milyon dolar yardım yapılacağını açıkladı.
ETNİK MEDYA ÇOK ÖNEMLİ
Etnik medyanın Avustralya’da üstlendiği role değinen Dışişleri Bakanı Carr, Göçmen toplumların genellikle ülkedeki gelişmeleri kendi medyalarından takip etmeyi tercih ettiklerini söyledi. Bu nedenle etnik medyanın önemli bir görev üstlendiğini hatırlatan Carr, Zaman Avustralya’nın ‘Başbakanlık Çokkültürlü Medya Ödülüne’ layık görülmesinin önemli olduğunu kaydederek, “Bu ödül çok önemlidir. Sizi tebrik ediyorum. Daha önceki görüşmelerimizde de belirttiğim gibi, Zaman Gazetesi’nin tasarım ve dizaynı çok hoşuma gidiyor. Yeni çıkarmış olduğunuz İngilizce gazete de bu güzel tasarım uygulanmış. Bu arada 17.Yılınızı tebrik ederim. 17.Yılda bu güzel gelişmelerden dolayı tüm çalışanlarınızı tebrik ederim. Başarılar dilerim” dedi. Bakan Bob Carr’la yapılan geniş röportaj, önümüzdeki sayımızda yayınlanacak.