Başbakan Julia Gillard; “Bugün, okullarımızı gerekli standartlara ulaştırabilmek için, Eyalet hükümetlerine ilave kaynak önerisi yaptım. Eyaletlerin harcadığı her bir dolar için iki dolar vermeye hazırız. Yani, eğitime yapılan harcamaları ikiye katlıyoruz. Bunun karşılığında Eyalet hükümetlerinden, eğitimle ilgili her hangi bir kesintiye gitmemeleri şartını koyuyoruz.” dedi.
Başbakan Julia Gillard, dün yaptığı açıklamada, İşçi Partisi’nin eğitim konusundaki çalışmalarını açıkladı. Avustralya’nın eğitim konusunda dünyada önde gelen sistemlerin içinde yar aldığını hatırlatarak, “Dünyanın önde gelen bir eğitim sistemine sahip olmak, bizim için çok büyük bir önem taşıyor.”dedi. Önümüzdeki eğitim öğretim yılından itibaren, 6 yıl içinde 14,5 milyar dolar ek kaynağın eğitim sektörüne aktarılacağını vurgulayan Başbakan Gillard, şöyle konuştu; “Bu kaynak çok büyük ve önemli bir destektir. Ama çocuklarımızın geleceği için yapılacak çok akıllı bir yatırım. Bugün, okullarımızı gerekli standartlara ulaştırabilmek için, Eyalet hükümetlerine ilave kaynak önerisi yaptım. Eyaletlerin harcadığı her bir dolar için iki dolar vermeye hazırız. Yani, eğitime yapılan harcamaları ikiye katlıyoruz. Bunun karşılığında Eyalet hükümetlerinden, eğitimle ilgili herhangi bir kesintiye gitmemeleri şartını koyuyoruz. Diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi, eyalet hükümetleri de, artık okullardan para kesintisi yapmayacak. Okullarımız da şeffaf bir okul geliştirme planı oluşturarak, sayısal ve sosyal bilimlerde ulusal eğitim standartlarına ulaşmaya çalışmalılar.”dedi. Gillard, eğitim alanında yapılması planlanan reformun, uzun zamandan bu yana Eyalet hükümetleri ile Federal hükümet arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle beklediğini hatırlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu durum gelecekte yetersiz finans kaynaklı okullar anlamına geliyordu. Eğer bu anlaşma sağlanmamış olsaydı, Eyalet hükümetleri zaten yetersiz olan eğitim kaynakları için birbirleri ile mücadele edeceklerdi. Buda dezavantajlı bir eğitim sistemine dönüşecekti.” dedi. Yeni eğitim reformuna göre ilkokuldaki her bir öğrenci, için 9271 dolar kaynak ayrılırken, bu miktarın ortaokul çağındaki öğrenciler için 12,193 dolar olması hedefleniyor. Ayrıca, dezavantajlı öğrenciler için de ilave kaynağın söz konusu olduğunu belirten Başbakan Julia Gillard, söz konusu ilave kaynağın, sosyo-ekonomik konularda düşük gelirli ailelere, İngilizceyi sonradan öğrenen ve özürlü öğrencilere aktarılacağı belirtildi. Ayrıca, eğitim altyapısına, öğretmen ve eğitim kadrosuna da katkı sunulacağını vurgulayan Gillard, “Her çocuğa en iyi eğitim, düşüncesi beni politika yapmaya iten nedenlerdin biridir. Bugün okullarımızda en iyi eğitimi sağlayamazsak, yarın arzu ettiğimiz güçlü ekonomiye de sahip olamayız. İşçi Partisi olarak 2025 yılına kadar Avustralya’nın eğitim sisteminin matematik, fen ve sosyal derslerde, dünyanın en ilk 5 ülkesi arasında yer almasını istiyoruz. Bu nedenle, Eyalet hükümetlerinin yapmış oldukları teklifi, 30 Haziran’a kadar yeniden düşünerek bir cevap vermelerini bekliyoruz.” diye konuştu.
GILLARD, EYALET BAŞBAKANLARIYLA BİRARAYA GELİYOR
Bu arada Eyalet Başbakanları, Federal Hükümetin teklifini değerlendirmek üzere, Cuma günü Başkent Canberra’da, Federal Başbakan Julia Gillard ile bir araya gelecekleri bildirildi. Ayrıca federal hükümet, konuyla ilgili Katolik ve Özel Okullarla bir araya gelerek, görüş alışverişinde bulunacak. Söz konusu kaynağın 12 milyar doları devlet okullarına, 1.4 milyar doları Katolik okullarına ve 1 milyar doları da Özel Okullara ayrılacağı belirtildi. Cuma günü Federal Başbakan Gillard ve Eyalet başbakanları arasında görüş birliği sağlanması halinde, söz konusu eğitim reformu Temmuz 2014’den itibaren uygulamaya girecek. Gillard 14.5 milyar dolarlık ekstra finansman ile beraber 2019 yılına kadar eğitime yılda 49.5 milyar dolar ayırmış olduklarını belirtti. Bu ilave yardımın 5 milyar doları NSW Eyaletine, 4 milyar doları Victoria’ya ve 4.8 milyar doları da Queensland Eyaleti’ndeki okullara gidecek. Batı Avustralya 300 milyon dolar alırken, Güney Avustralya 600 milyon, Tasmania 400 milyon, Northern Territory 300 milyon ve ACT 100 milyon dolar alacak. Federal hükümet, ayrıca yüksek öğretimden yapmayı planladıkları 2.8 milyar dolarlık kesintiyi de savunarak, iktidara geldiklerinden bu yana yüksek öğretim kurumlarına yaklaşık %50 oranında ek kaynağın arttırıldığı belirtildi. Federal Hükümet orta öğretimdeki eğitim kalitesini arttırabilmek için gerekli finansmanın önemli bir kısmını üniversitelere yapılan yardımlarda kesintiler yaparak elde etmeyi planlıyor. Buna göre Üniversiteler 2,8 milyar dolarlık bir yardım kesintisine uğrayacak. Konuyla ilgili Federal Yüksek Öğrenim Bakanı Craig Emerson Gonski Reformuna büyük bir önem verdiklerini vurgulayarak, “Gonski Reformu İşçi Partisi’nin okul eğitiminin geleceği açısından büyük bir öncelik taşımaktadır.” dedi.
GONSKİ RAPORU NEDİR?
Gonski Raporu Avustralya’da okulların ne şeklide finanse edileceğini değerlendirmek amacıyla, 40 yıldan bu yana yapılan bir araştırma. Araştırma komisyonu Federal Hükümet tarafından oluşturuluyor. Üyeleri ise alanlarında uzman olan kişilerden meydana geliyor. Başkanlığını ise Avustralya’nın önemli İş adamlarından David Gonski yapıyor. Bu nedenle adına Gonski Raporu (Gonski Review) olarak ifade ediliyor. En son rapor 2012 Şubat ayında yayınlandı. Gonski raporunda başta devlet okulları olmak üzere genelde eğitime çok az yatırım yapıldığı belirtiliyor. Bunun sonucu olarak da öğrenciler negatif yönde etkileniyorlar. Gonski bu sorunun çözülebilmesi için devlet ve özel okullara her yıl 5 milyar dolarlık bir ilave finansman sağlanmasını tavsiye ediyor. Yardım alacak olan okulların % 75’ini devlet okulları oluşturuyor.