Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, 5 gün sonra özgürlüğüne kavuştu. Attığı tweetlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hakaret ettiği iddiasıyla tutuklanan Keneş, avukatının itirazı üzerine tahliye edildi. Gazeteci Keneş’in cezaevi çıkışında ilk mesajı şu oldu: “Tutuklu meslektaşlarım da özgür olmadan kendimi özgür hissetmeyeceğim.”
Attığı tweet’lerden dolayı tutuklanan Today’s Zaman Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, dün Tahliye edildi. Avukatların itirazını değerlendiren 8. Sulh Ceza Hakimi Atilla Öztürk, gazeteci Keneş’in tahliye edilmesine karar verdi. Keneş’in derhal serbest bırakılması için Silivri Cezaevi’ne yazı gönderildi. Tahliye kararına gerekçe olarak ‘delillerin toplanmış olması, karartılacak bir delilin bulunmadığı, kaçma şüphesini gösterir bir delilin bulunmaması’ gösterildi. Kararda ‘şüphelinin bihakkın tahliyesine, başka suçtan tutuklu ya da hükümlü değilse derhal salıverilmesine’ ifadeleri kullanıldı.
Gazeteci Bülent Keneş, 8 Ekim 2015’te attığı tweet’lerde ‘Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği’ suçlamasıyla Savcı Umut Tepe’ye ifade verdi. Savcı Tepe, şok bir taleple Keneş hakkında tutuklama talep etti. Basın ve ifade özgürlüğüne yönelik kararları ile bilinen sulh ceza hakimliğine sevk edildi. Keneş, ifade verdiği 4. Sulh Ceza Hakimi Recep Uyanık tarafından yurtdışına çıkış yasağı ile serbest bırakıldı. Ancak Savcı Tepe, Bülent Keneş’in tweet atmaya devam etmesini gerekçe göstererek karara itiraz etti ve tutuklama talep etti.
Bu talebi değerlendiren Hakim Recep Uyanık, 24 saat bile geçmeden ilk verdiği serbest bırakma kararını geri çekerek Keneş hakkında tutuklamak üzere yakalama kararı verdi. Karar çıkar çıkmaz terör şube polisleri Today’s Zaman’ın da bulunduğu Zaman Gazetesi’nin Yenibosna’daki binasına geldi. Canlı yayında yapılan gözaltının ardından Bülent Keneş, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Terör Şube Nezarethanesi’ne konuldu. Adliyede nöbetçi hakim olmadığı gerekçesiyle saatlerce nezarethanede tutuldu. Uzun süre sonra Nöbetçi 7. Sulh Ceza Hakimi’nin karşısında çıkarılan Keneş, tutuklanarak Metris Cezaevi’ne gönderildi. Buradan Silivri Cezaevi’ne nakledilmişti.
Avukatları, önceki gün Keneş’in tutuklanmasına itiraz etti. Avukat Hasan Günaydın, tutuklama kararını veren İstanbul 7. Sulh Ceza Hakimliği’ne dilekçe verdi. Kararını gözden geçirmesini istediği hakimden aksi durumda itiraz dilekçesini İstanbul 8. Sulh Ceza Hakimliği’ne göndermesi istendi. Avukat Hasan Günaydın’ın itirazını değerlendiren 8. Sulh Ceza Hakimi Atilla Öztürk, Bülent Keneş’in tahliyesine karar verdi. Gazeteci Keneş hakkında yurtdışına çıkış yasağı ve adli kontrol şartı konuldu. Karara göre Keneş, her pazar günü 17.00 ve 19.00 saatleri arasında evine en yakın karakola giderek imza atacak. Bu durum, Keneş hakkında dava açılıncaya kadar devam edecek.
Tahliye, Avrupa’yı memnun etti
Gazeteci Bülent Keneş’in serbest bırakılması Avrupalı yetkilileri sevindirdi. Tahliye haberinin duyulması üzerine kararı Twitter’dan değerlendiren yetkililer, ifade hürriyetinin önemine dikkat çekti. Türkiye’nin üye olduğu Avrupa Konseyi’nin Genel Sekreteri Thorbjørn Jagland, “Today’s Zaman Editörü Bülent Keneş’in tahliye olmasına sevindim. Kimse bir siyasetçiyi eleştirdiği için hürriyetinden mahrum edilmemeli.” yazdı. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Basın Özgürlüğü Temsilcisi Dunja Mijatovic de, “Gazeteci Bülent Keneş’in Türkiye’de tahliyesini memnuniyetle karşılıyorum. İfade özgürlüğü muhalif seslerin korunmasını da kapsamalı.” mesajını takipçileriyle paylaştı. Keneş’in attığı tweet’ler nedeniyle tutuklanması dış dünyada da büyük tepki çekmişti. Dış Haberler Servisi