Basfoods Gıda Şirketi Genel Müdürü Olcay Kaya; “Duru dünyanın bir numaralı markasıdır. Avustralya’ya getirilen paketlenmiş bulgurun yüzde 75’ini Basfoods olarak bizler getiriyoruz. Piyasanın yüzde 80’nine hâkimiz. Türklerin yanı sıra, Araplar da Duru markasını çok seviyor ve iyi biliyor. Biz şimdi bunu diğer toplumlara tanıtmaya çalışıyoruz” dedi.
Gıda sektörünün önemli kalemlerinden bulgur, Avustralya pazarındaki yerini güçlendirmeye devam ediyor. Geçen hafta Sydney’de açılan ve dört gün süren Gıda Fuarı’nda, Duru Bulgur ile yapılan yemekler, şirketin aşçısı Emrah Çolak tarafından ziyaretçilere ikram edildi. 45 ülkenin katıldığı ‘Fine Food Australia’ Gıda Fuarı renkli görüntülere sahne oldu. Distribütörlüğü Avustralya’nın önemli toptan gıda şirketlerinden Basfoods tarafından yapılan Duru Bulgur’unun, Kıta Ülkesi pazarında, kendi alanında önemli bir paya sahip olduğu belirtildi. Duru Bulgurları markasının Avustralya’daki pazarlama ve dağıtımını elinde bulunduran Basfoods, dört gün boyunca, fuardaki kendi standında ziyaretçilere geleneksel bulgur pilavı ve kısır ikram etti. Fuara katılmalarının önemi ve gıda sektöründeki gelişmeler hakkında bilgi veren Basfoods Gıda Şirketleri Genel Müdürü Olcay Kaya, şirket olarak ilk defa Sydney’de Fine Food Australia Fuarı’na Duru Bulgurları ürünüyle iştirak ettiklerini söyledi. Kaya, hedeflerinin bulguru, farklı mutfak kültürüne sahip kitlelere ulaştırmak olduğunu belirtti. Olcay Kaya, “Sydney’de ilk defa Fine Food Australia fuarına katılıyoruz. Duru dünyada önemli bir marka olduğu için ürün kalitesi ile kendisini satıyor zaten. Yıllardan beri biz de bunu satıyoruz. Yeni stratejiler ve pazarlara açılarak bulgur kültürü olmayanlara bunu tanıtmayı amaçlıyoruz. Bu fuarlar tanıtım için büyük bir fırsat. Hedefimiz farklı toplumların mutfağına Duru Bulgurunu yerleştirmek. Bu yıl, yıllık 540 ton bulgur satmayı hedefliyoruz. Bunu sağlarsak, Duru firması ile birlikte pazarlama elemanlarımızı Türkiye’de daha yoğun bir eğitime tabi tutacağız’’ dedi.
AVUSTRALYA PİYASASININ YÜZDE 80’NİNE HÂKİMİZ
Coles ve Woolworths Süpermar- ketleri’ne Duru Bulgur’un girdiğini belirten Kaya, ülke pazarına girme noktasında yoğun bir çalışma içinde olduklarını söyledi. Bu ve benzeri gıda fuarlarına katılmakla birlikte yoğun bir reklam kampanyası ile Duru Bulgur’u tanıtmayı planladıklarını kaydeden Olcay Kaya, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Duru artık dünyanın bir numaralı markası. Karaman’da üç fabrikası var. Gerek lezzet, gerekse kalite konusunda çok iddialı. Uzun yıllardan beri gıda sektöründe çalıştığımız için önemli bir tecrübeye sahip olduk. Getirmiş olduğumuz gıda mamülleri arasında özellikle Duru marka dışındaki bazı bulgur çeşitleri kalitesiz çıktı. Pazarda bizi zor durumda bıraktı. Ama Allah’a şükür Duru ürünlerinde böyle bir şey şimdiye kadar yaşamadık. Türkiye’den ihraç edilerek Avustralya’ya getirilen paketlenmiş bulgurun yüzde 75’ini Basfoods olarak bizler getiriyoruz. Piyasanın yüzde 80’nine hâkimiz. Türklerin yanı sıra, Araplar da Duru markasını çok seviyor ve iyi biliyor. Biz şimdi bunu diğer toplumlara tanıtmaya çalışıyoruz. Sydney’de de son 4-5 yıldır Duru Bulgur’un tanıtımına ağırlık verdik. Çünkü Sydney’deki potansiyel daha yüksek. Burada bir milyona yakın Arapça konuşan insan var. Bu insanların da yemek kültürü birbirine çok yakın. Onun için yönetim de yaptığımız bazı değişikliklerle satışlarımızın özellikle Sydney’de, Melbourne’den daha yüksek olacağını tahmin ediyorum” dedi. Duru Bulgur Pazarlama ve Halkla İlişkiler Sorumlusu Ayşe Sarımehmet ise Basfoods ile Avustralya’da Duru Bulgur’un satışından çok memnun olduklarını söyledi. Bulguru taş değirmende ürettiklerini vurgulayan Sarımehmet “Türkiye’de Duru markası ilk sırada. Herhangi bir koruyucu madde içermiyor, doğal ve sağlıklı. Avustralya’ya daha ziyade bulgur gönderiyoruz. Bu fuarları gezmeye gelen ziyaretçilere Duru Bulgur’u tanıtmaya ve tattırmaya çalışıyoruz. Deneyenler çok beğeniyor ve ilgileniyorlar” diye konuştu. Merkezi Karaman’da bulunan ve üç ayrı fabrikada günlük 200 ton üretim kapasitesine sahip Duru Bulgur, Avustralya pazarının yanı sıra ABD, Avrupa, Balkanlar ve Orta Doğu’nun bir çok ülkelerine ihraç ediliyor. Zafer POLAT SYDNEY