Geçen yıl ABD Başkanı Barack Obama, Avustralya ziyareti esnasında Darwin üssünü de ziyaret etmiş ve Avustralya ile yapılan ve Asya-Pasifik’te ABD’nin askeri varlığını güçlendirmeye yönelik anlaşma çerçevesinde, ABD’nin 2016 yılına kadar ülkeye konuşlandıracağı asker sayısı 2500 olarak belirlenmişti.
Anlaşmada, ABD’nin ülkede daimi askeri üs kurmasını içermediği, ancak Avustralya’nın Amerikan askerlerinin transit noktası olarak kullanılmasını öngördüğü bildirilmişti. Ayrıca geçen yıl iki ülke savunma bakanları savunma anlaşmasının bir parçası olarak siber güvenlik alanında da işbirliği yapma kararı almıştı. Avustralya’dan transit, Amerikan askerlerinin Güney Çin Denizi’ne ulaşımını, Japonya ve Güney Kore’deki mevcut üslerden ulaşımdan daha da kolaylaştıracak. Çin ise ABD ile Avustralya arasındaki askeri işbirliğinin güçlendirilmesine tepki göstermişti. Clinton ve Savunma Bakanı Leon Panetta, Başbakan Julia Gillard ve Savunma Bakanı Stephen Smith’in yanı sıra, Dışişleri Bakanı Bob Carr ile bir araya geldi. Afganistan’daki, Avustralya askerlerinin durumunun ele alındığı görüşmelerde, ayrıca Orta Doğu ve dünyadaki gelişmelerin ele alındığı bildirildi. Bu arada Avustralya, 1550 askeriyle Afganistan’daki NATO birliklerine destek veriyor.
AVUSTARLYA: AZERBAYCAN’IN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE SAYGILIYIZ
Bu arada, Avustaralya Federal hükümeti, NSW Parlamentosunda Dağlık Karabağ’a ilişkin aldığı karar ile ilgili, Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’nın notasına yazılı cevap verdi. Azerbaycan’a gönderilen mektupta, Avustralya Hükümetinin, uluslararası toplumun bu konudaki tutumuna uygun olarak, Dağlık Karabağ’ı bağımsız bir ülke olarak tanımadığı vurgulandı. Avustralya’nın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü desteklediğinin kaydedildiği mektupta, sorunun barışçıl yollardan çözülmesine inanıldığı belirtiliyor. Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Elman Abdullayev de, Avustralya’nın Ankara Büyükelçiliğinden gelen yazılı mektupta, Avustralya’nın Azerbaycan’ın toprak bütünlüğünü tanıdığını teyit ettiğini belirtti.