13.Türkçe Olimpiyatları öğrencileri, Avustralyalılara unutulmaz bir gece yaşattı. Sirius Eğitim Kurumları tarafından organize edilen ve Avustralya’da ilk defa gerçekleşen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ne, 19 ülkeden yaklaşık 60 öğrenci katıldı. Dünyanın dört bir yanından gelen 13.Türkçe Olimpiyatları öğrencileri, Avustralyalılara unutulmaz bir gece yaşattı.
Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin kapanış programı Melbourne Kongre ve Sergi Merkezi’nde (Melbourne Convention and Exhibition Centre) gerçekleştirildi. Yerli halk Aborjinlerin gösterileri ile başlayan heyecan dolu gecenin sunuculuğunu ise Avustralya’nın ünlü haber spikeri George Donikian yaptı. Üç saatten fazla süren program, Avustralya’da ilk kez düzenlendi. Sirius Eğitim Kurumları tarafından organize edilen ve Avustralya’da ilk defa gerçekleşen Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ne, 19 ülkeden yaklaşık 60 öğrenci katıldı. Dünyanın dört bir yanından gelen 13.Türkçe Olimpiyatları öğrencileri, Avustralyalılara unutulmaz bir gece yaşattı. Müziğin evrensel dili ile dünya barışına katkı yapmak amacıyla bundan 13 yıl önce ‘Türkçe Olimpiyatları’ ismiyle yola çıkan sevgi çocukları, şimdiye kadar 20 farklı ülkede sahneye çıktı. Uluslararası Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından organize edilen ve bu yıl ‘Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’ adıyla gerçekleşen 13.Türkçe Olimpiyatları, dünyada Çokkültürlülük politikasını en güzel şekilde fiilen uygulayan Avustralya’da ise büyük bir ilgiyle karşılandı. Programın konukları arasında, Federal ve Eyalet hükümetlerini temsil eden yetkililerin yansıra, sanat, siyaset, spor, medya, iş dünyası başta olmak üzere farklı toplumlardan oluşan dört binden fazla davetli katıldı. Bu arada programa ABD, Sri Lanka, Mısır, Kazakistan, Papua Yeni Gine, Macaristan gibi birçok ülke geceye diplomat düzeyinde katılırken, Türkiye’den kimsenin katılmaması üzüntü verici bir durum olarak karşılandı. Yer yer duygusal tabloların yaşandığı gecede, sevgi çocuklarının birbirinden güzel şarkı ve ezgiler söylemesi ve geleneksel dans gösterilerinde bulunması, izleyicilerden tam not aldı. ‘Dünyanın renkleri’ sloganıyla düzenlenen ve dört kıtadaki Türk okullarında okuyan başarılı öğrencilerden oluşan ‘Sevgi Korosu’nun’ gerçekleştirdiği şölen, Avustralyalıların gönlünü fethetti.
BU PROGRAM BİZİM DE ÖNEMSEDİĞİMİZ ANLAMLI BİR GİRİŞİMDİR
Geceye hükümet adına katılan Victoria Çokkültürlülük ve Finans Bakanı Robin Scott, sevgi çocuklarına teşekkür etti. Avustralya’da 300’den fazla farklı etnik toplumun yaşadığını ve çok farklı dillerin konuşulduğunu hatırlatan Bakan Scott, yaptığı konuşma ile alkış aldı. Avustralya’da ilk kez düzenlenen ‘Uluslararası Dil ve Kültür Festivali’nin, başlı başına bir ‘Çokkültürlülük’ hizmeti olduğunu belirten Bakan Robin Scott ise şöyle konuştu; “Bu akşamki organizasyon, çokkültürlülüğü ortaya koyuyor. Böyle bir fikir, başlı başına süper bir fikirdir. Bu tür programlar, bizim de çok önemsediğimiz ve desteklediğimiz bir girişimdir. Aynı zamanda bütün dünyadaki ve Victoria’daki çokkültürlülüğün bir yansıması gibi. Bu festival bizim de hükümet olarak Victoria’da çok önemsediğimiz dil ve kültür değerlerini ortaya koyuyor. İnsanlar hangi dili konuşuyorsa konuşsun, hangi dine inanıyorsa inansın, hangi kültürden gelmişse gelsin, biz önce herkese insan olarak bakıyoruz. İşte bu festival de söz konusu bu değerlere sahip çıkıldığının ispatı. Çünkü bu gece bizlere, farklı ülkelere ait müzikleri enfes şekilde seslendiren çocukların oluşturduğu tabloyla, birbirimizi anlama ve kavrama imkânı sunuyor. Emeği geçenlere, Eyalet Hükümeti adına teşekkür ediyorum“ dedi.
‘Uluslararası Dil ve Kültür Festivali Koordinatörü Mustafa Baştürk de yaptığı konuşmada, salonun doldurulmasından dolayı herkese teşekkür etti.Mustafa
Baştürk; “Festival 24 farklı ülkede gerçekleştirdikten sonra, bu akşam burada Avustralya’da, kapanış programını yapıyoruz. Daha önce Türkiye’de gerçekleştirilen bu festival programı, şimdi 7 kıtaya ve tüm dünyaya yayıldı. ‘Dünyanın renkleri’ sloganı ile dünyanın çocukları 20’den fazla ülkede 60 sahnede ve en prestijli salon ve saraylarda sahne alarak alkışlandılar. Uluslarası Dil ve Kültür Festivali bütün dünya çocuklarını bir araya getirerek kendi kültür ve geleneklerini geniş kitlelere ulaştırmayı hedefledi. Bu festivalin farklı dil ve kültürlerin tanınması, karşılıklı saygı ve anlayışın gelişmesi için mükemmel bir fırsat olduğunu ve hiçbir kültürün diğerinden üstün olmadığını düşünüyoruz. Bugün bize bu şartları hazırlayan değerli Avustralyalı yetkililere ve halkına teşekkür ediyorum” dedi.
GÖRÜŞLER…
Concetta Fierravanti-Wells (Senatör): Öncelikle sözlerime başlamadan önce, Başbakan Tony Abbott’ın hepinize selamını iletmek istiyorum. Avustralya’da 300 farklı etnik toplum var ve 300’den fazla farklı dil konuşuluyor. Ülkemiz nüfusunun yaklaşık %45’i ya yurtdışında doğmuş ya da anne veya babası yurtdışından gelmiş. Bu nedenle uluslararası böyle bir festivalin Avustralya gibi, Melbourne şehri gibi dünyada çok kültürlülüğe örnek konumunda olan ülkemizde olması çok önemli.
Bruce Atkinson(Victoria Senato Başkanı): Harikulade bir ortam, iyi niyet ve barışın simgesi gibi. Dünyada herkes için ve aydınlık bir gelecek için bu çalışmaları
devam ettirin; yine başka bir sefere daha başka çocuklarla tekrar burada bir araya gelelim. Gençler bu akşam bize yaptıkları gösterilerle ilham verdiler. Burada bu akşam nasıl birçok farklı milletten çocuklar sevgi ve barış için bir araya geldilerse, bizler de hepimiz hep birlikte çalışarak daha güzel ve yaşanılabilir bir dünya için çalışalım.
Federal Milletvekili Jason Clare (Gölge İletişim Bakanı): Hepiniz Avustralya’ya hoş geldiniz. Bu ülke dünyada çokkültürlülüğün özgürce yaşandığı örnek bir coğrafya. Buradan ülkenize arkadaşlarınıza ve yakınlarınıza anlatacak çok güzel anılar ve hatıralarla döneceğinizden eminim. Avustralya’ya tekrar gelin. Hatta burada üniversite okuyabilirsiniz. Ülkemizde yüksek öğrenim yaparak çok güzel ve kaliteli imkanlarından faydalanın.
Shane Raymond Marshall (Avustralya Yüksek Mahkeme Üyesi): Evrensel barışı dünyanın farklı renkleri ile kutlamamızı sağlayan bu programdan dolayı Allah hepinizin anne babasından razı olsun. Aynı zamanda bu oluşumun sağlanmasında katkısı olan kültürlerarası diyaloğun mimarı olan Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi’ye olan saygı, takdir ve hayranlığımı belirtmek isterim.
Ken Ong (Melbourne Belediyesi Meclis Üyesi):Öncelikle böyle bir organizasyonun şehrimizde ilk kez yapılmasından dolayı ilgililere ve ayrıca bana verilen ‘katkı ödülünden’ dolayı ve emeği geçen herkese teşekkür ederim.
Mohan Yıldız (Avukat): Gerçekten harika bir program oldu. Çocuklar başarılıydı, performansları çok güzeldi. Gençlere ve geleceğe hitap eden, arkadaşlık ve kardeşliği öngören profosyonel bir çalışmaydı. Açıkcası çok memmnun kaldığım bir gece oldu.