Federal Dışişleri Bakanı Bishop ATA-A (Australian Turkish Advocacy Allance) Genel Müdürü Ertunç Özen’e hitaben geçen hafta yazdığı mektup nedeniyle,Avustralya Ermeni Diasporasının tepkisine neden oldu.
Dışişleri Bakanı Julie Bishop’ın, 1915 olaylarının soykırım olmadığı yönündeki açıklaması, Avustralya Ermeni Diasporasının tepkisine neden oldu. Federal Dışişleri Bakanı Bishop ATA-A (Australian Turkish Advocacy Allance) Genel Müdürü Ertunç Özen’e hitaben geçen hafta yazdığı mektupta, Federal Hükümetin, 1915 olaylarını soykırım olarak tanımadığını belirterek, NSW Parlamentosu’nun geçen yıl kabul etmiş olduğu sözde soykırım yasa tasarısının ise ülke dış politikasında her hangi bir etkiye sahip olmadığını ifade etmişti. Ayrıca, ülke olarak taraftarlar arasındaki sert tartışmalarda yer almak istemediklerine dikkat çeken Dışişleri Bakanı Bishop’un söz konusu mektubu üzerine, Diaspora Ermenileri harekete geçti. Sosyal medya üzerinden Bakan Bishop’a yönelik ağır hakaretlerde bulunan Ermeni diasporasının bu tavrı ise, her kesimden tepki aldı. Diaspora’nın bakana yönelik ağır ifadelerinin kabul edilemez olduğunu belirten bazı sağduyulu Ermeniler ise; ATA-A’nın facebook sayfasına mesaj yolladı. Sözkonusu Ermeniler gönderdiği mesajlarda, şu görüşlere yer verdi; ‘Bu olayların soykırım olarak tanınıp tanınmaması önemli değil, diasporanın bu tavrı bizi birbirimize düşürüyor, biz de soykırım olarak tanınmasına karşıyız’ dedi.
DİASPORA ERMENİLERİ GERÇEKLE YÜZLEŞİNCE, ÇILGINA DÖNDÜ
Bishop’un imzasını taşıyan mektubunda, Avustralya anayasasında, eyaletlerin ülke dış politikasında bir etkilerinin olamayacağının net bir şekilde belirtilmiş olduğunun da altını çizilirken, problemin karşılıklı diyalogla çözülmesine işaret edildi. Ayrıca Türkiye ve Avustralya arasında ortak tarihten kaynaklanan bağlara da atıfta bulunan Bishop, söz konusu meselede taraf olmak istemediklerini hatırlatarak, mektubunda şunları ifade etmişti; “Avustralya Hükümeti, Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde yaşanan trajik olayların sonraki jenerasyonlar ile onların kimlikleri ve kültürleri üzerindeki tahrip edici etkilerini kabul etmekle birlikte, yaşanan bu olayları bir ‘soykırım’ olarak kabul etmemektedir. Avustralya Eyaletleri, ülkenin dış ilişkiler politikasının formüle edilmesinde anayasal bir durumu söz konusu değildir. Federal Hükümetin bu konuya yaklaşımı hep aynıdır ve bu hassas tartışmalarda yer almak istememektedir. Biz tarafların bu sorunu diyalogla çözmesinden yanayız. Türkiye ile Ermenistan arasında 2009 yılında imzalanan normalleşme protokollerinin iki ülke tarafından hayata geçirilmesini arzu ediyoruz.” dedi. Öte yandan Diaspora Ermenilerinin, Federal Dışişleri Bakanına yönelik saldırısına karşılık, Türkiye’nin vatandaşlarına çağrıda bulunan ATA-A CEO’su Ertunç Özen, toplumun desteğini beklediklerini söyledi. Vatandaşları, Julie Bishop’a destek mektupları yazmaya çağıran Özen,”Gerçekle yüzleşmiş olmanın hayal kırıklığıyla, yıllarca yaptıkları lobi çalışmaları ve bu yönde harcadıkları yüz binlerce doların karşılığını alamamak Ermeni diasporasını çileden çıkardı.” dedi. Sydney-Cihan