Başbakan Tony Abbott; “Çalışkan Avustralyalılara yardım etmek istiyoruz. Hedefimiz daha düşük vergi, daha az düzenleme ve daha yüksek verimlilik elde etmektir. Eğer vergi reformu yapılmazsa 10 yıl içinde, vergi verenlerin neredeyse yarısı ikinci en yüksek vergi kademesi içinde yer alacak. Bu oran da yüzde 27’den, yüzde 43 gibi önemli bir rakama çıkmış olacak. Bu nedenle Avustralya’nın çalışkan insanları ödüllendiren bir vergi sistemine ihtiyacı var” dedi.
Başbakan Tony Abbott, önümüzdeki federal seçimlerde, çalışanların ödediği vergi oranlarında önemli oranda kesinti yapılacağı sözünü verdi. Hazine Bakanı Joe Hockey tarafından özetlenen vergi reformuyla ilgili görüşlerini dile getiren Başbakan Abbott, yapılacak vergi reformunu desteklediğini söyledi. Abbott, basına yaptığı açıklamada, mevcut vergi sisteminin, çalışkan Avustralyalıları teşvik etmediğini hatırlattı. Vergi sisteminin daha fazla çalışma, daha fazla kazanç ve yatırım yapma konusunda katkı sağlamadığını, bu nedenle önemli bir reforma ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Abbott, şöyle konuştu “Seçimler yaklaştıkça vergi kesintileri konusunda daha fazla bilgi vereceğiz. Ancak Hazine Bakanı Hockey’nin Pazartesi günü vergiyle ilgili gündeme getirdiği konular kesinlikle doğru. Çünkü vergi kademeleri gerçekten büyük bir sorun ” dedi. Hükümet olarak çok çalışan vatandaşlarımıza yardımcı olmak istediklerini belirten Abbott, “Çalışkan Avustralyalılara yardım etmek istiyoruz. Hedefimiz, daha düşük vergi, daha az düzenleme ve daha yüksek verimlilik elde etmek“ diye konuştu. Yeni düzenleme yapmamanın önümüzdeki dönemde doğuracağı risklere dikkat çeken Abbott, önümüzdeki iki yıl içinde 300 bin vatandaşın, maaşlarındaki artışdan dolayı hiçbir şey yapmadan ikinci en yüksek vergi kademesine çıkacağını hatırlattı. Başbakan Tony Abbott, görüşlerini şöyle tamamladı; “Eğer vergi reformu yapılmazsa, 10 yıl içinde, vergi verenlerin neredeyse yarısı ikinci en yüksek vergi kademesi içinde yer alacak. Bu oran da yüzde 27’den, yüzde 43 gibi önemli bir rakama çıkmış olacak. Bu nedenle Avustralya’nın çalışkan insanları ödüllendiren bir vergi sistemine ihtiyacı var. Bu konuyla ilgili çalışmalarımız halen devam etmekte. Onun için önümüzdeki aylarda yeni vergi sistemine yönelik plan hakkında daha ayrıntılı bilgi vereceğiz” dedi. Ana Muhalefet Partisi ise, vergi kesintileri ilgili çalışmalara tepki gösterdi. Muhalefet Hazine Gölge Bakanı Chris Bowen yaptığı açıklamada, iktidarı halkı oyalamakla suçlayarak yapılacak vergi kesintilerinin karşılığının nereden bulunacağını sorguladı. Joe Hockey’nin, icraat yapmadığını, sadece konuştuğunu belirten Bowen, hükümetin vergi kesintileri konusundaki açıklamalarının aslında, 2013 seçimlerinden önce verdiği vaatler olduğunu, ancak hala somut bir şey yapılmadığını hatırlattı.
MERKEZ BANKASI BAŞKANI ENDİŞELERİNİ TEKRARLADI
Öte yandan Avustralya Merkez Bankası (RBA) Başkanı Glenn Stevens, ülkede potansiyel büyüme oranının daha önce düşünülenden düşük olabileceği endişesini tekrarladı. Potansiyel büyüme oranını, rekor düşük faiz oranına rağmen ülkede büyüme oranının yüzde 3’ün altında olmasının nedeni olabileceğini ifade eden Stevens, ancak potansiyel büyüme oranında bir gerileme olduğunu söylemek için çok erken olduğunu vurguladı. Stevens ayrıca, durgun olan ekonomiyi canlandırmak için reforma ihtiyaç olduğu görüşünü tekrarlarken, “RBA’nın para politikası oldukça genişlemeci olmaya devam ediyor ve Avustralya Doları umduğumuz gibi değer kaybediyor. Bu ortamda daha fazla faiz indirimi muntemel görünmüyor” diye konuştu. Bu arada Avustralya’da özel sektör yatırım konusunda beklentilerden daha olumsuz bir görünüm sergiledi. Avustralya İstatistik Kurumu’ndan yapılan açıklamaya göre, yılın 2.çeyrek döneminde mevsimsel düzeltilmiş verilerle toplam sermaye harcamaları yüzde 4,0 düşüşle 34,3 milyar Avustralya Doları oldu. Piyasalarda yatırımların yüzde 2,5 düşeceği tahmin ediliyordu.