12.si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nın Avustralya Ülke Yarışması’nda konuşan Başkonsolos Apak, “Türkçe’nin Avustralya müfredatına yeniden dahil edilmesinde Türkçe Olimpiyatları ve gönüllü çalışanları ile bu işlere çaba sarf edenlerin büyük emekleri geçmiştir. Bunun için devletimiz adına sizlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Yunus Sağlam-Melbourne
Bu yıl 12.’si düzenlenen Türkçe Olimpiyatları Avustralya Finali, düzenlenen ödül gecesi ile sona erdi. Bu yıl Anadolu Kültür ve Sanat Festivali nedeniyle erken yapılan final gecesine, Türkiye’den tanınmış simalar katıldı. Serenity Vakfı’nda düzenlenen programın sunuculuğunu Türkiye’nin tanınmış simalarından Vatan Şaşmaz yaptı. Yarışmada, konuşma, anadil şarkı, anadil şiir, yabancı dil Türkçe şarkı kategorilerinde birbirleriyle yarışan öğrenciler, birbirinden güzel farklı kabiliyetlerini sergilediler. Programın açış konuşmasını yapan İstanbul Kültür Merkezi Koordinatörü Zakir Yıldırım, Türkçe’nin önemine vurgu yaparak; “Türkçemiz dünyanın en çok konuşulan dilleri arasındaki yerini mutlaka alacaktır.” dedi. Törene katılan Türkiye’nin Melbourne Başkonsolosu Seyit Mehmet Apak da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin Cumhuriyet olduğu günden bu yana, geçtiği sürece dikkat çekerek, Türkçe Olimpiyatları’nın bu gelişime hız katan güzelliklerden biri olduğunu vurguladı.
Başkonsolos Apak, “Her şeyden önce Avustralya’da düzenlenen Türkçe Olimpiyatları’nın 12.’sinde sizlerle birlikte olmaktan son derece mutlu olduğumu bilmenizi istiyorum. 1923 yılında kurulmuş olan Türkiye Cumhuriyeti’nin gelişimi 1980’li yıllarda başlayan insanlarımızın, yurt dışına açılmasıyla önemli ivme kazandı. Bu süreç, 2 binli yılların başından bu yana da hızlanarak devam ediyor. 2003 yılında başlayan Türkçe Olimpiyatları büyük bir açılım ve etkileşim ki -bu hareketi ben böyle tanımlıyorum- o zamanlar 17 ülke ile başladı. Bu gün ise 140 ülkenin katılımı ile hepimize gurur veriyor.” dedi. Türkçemizin özellikle Türkiye dışında yaşayan nesillere ana dil olarak öğretilmesinin ötesinde bilim ve iş dünyası dili olarak da benimsetilmesi üzende duran Seyit Mehmet Apak, dilimizin Avustralya’daki üniversite sınavlarına yeniden kabulü konusunda Türkçe Olimpiyatları’nın önemli katkılarından büyük bir memnuniyet duyduğunu belirtti. Apak, “Türkçe’nin Avustralya müfredatına yeniden dahil edilmesinde Türkçe olimpiyatları ve gönüllü çalışanların gerçekleştirdikleri çalışmaların ve bu işlere çaba sarf edenlerin büyük emekleri geçmiştir. Bunun için devletimiz adına sizlere teşekkür ediyorum.” dedi. Anadolu Kültür ve Sanat Festivali programına katılmak üzere Türkiye’den gelen sanatçı Uğur Işılak da gecede bir konuşma yaptı. Dünyanın çeşitli ülkelerinde gerçekleşmekte olan Türkçe Olimpiyatlarından duymuş olduğu heyecanı ifade eden Işılak, “Hem Türkiye hem de dünyanın değişik ülkelerinde, Türkçe Olimpiyatları’na katılıyorum ve çok etkileniyorum, duygulanıyorum. Farklı farklı ülkelerde Türk olmayıp da Türkçe konuşanları gördükçe çok farklı hislere kapılıyorum. Dillerin kendilerine göre unvanları vardır. Güzel Türkçe’miz sevginin dilidir. Mesela Almanlar felsefeyle daha çok ilgilendikleri için Almanca felsefe dili olarak bilinir. Ya da bir İngilizce teknolojinin dilidir. Ama Türkçe denildiği zaman akla hemen sevgi gelir, aşk gelir. Türkçe sevginin dilidir. Türkçe gönlün dilidir.” dedi.
TAN: TÜRKLER, İSLAM’IN GÜLEN YÜZÜDÜR
Gecede bir gelenek haline gelen ‘Jüri Özel Ödülü’ bu yıl, Victoria Çokkültürlülük Komisyonu Başkanı Chin Tan’a verildi. Tan, gecede yaptığı konuşmada, “Burada sizlerle beraber olmaktan dolayı çok mutluyum. Söylenen pek çok şeyi anlamıyorum. Ama ifade için sadece dile gerek yok. Hareketleriniz, duygularınız ve tavırlarınız da çok şeyler anlatıyor. Hatta bunlar, daha çok anlam ifade ediyor. Bazen bu ülkede bir Müslüman olarak yaşamak kolay olmayabilir. Bazen İslam’ın Batılı değerler ile uyumlu olmadığını iddia edenler olabiliyor. Size bu konuda şunu ifade edebilirim, bu tür değerlendirmelerin bizim nezdimizde zerre kadar kıymeti yoktur. Ben İslam’ın Batı ile buluştuğu noktada özellikle Türklerin İslam’ın gülen yüzü olduğunu düşünüyorum. Bunu bu ülkede sizler yaptınız.” dedi.
VEFA ÖDÜLÜ, MUTTALİP KARTALCI’YA
Olimpiyat heyeti, yaklaşık 16 yıldan bu yana Avustralya’nın çeşitli eyaletlerinde görev yapan Muttalip Kartalcı’yı unutmayarak, vefa ödülüne layık gördü. Adelaide’deki Eğitim Kurumlarının Genel Koordinatörlüğünü yürüten Kartalcı, geçtiğimiz yıl amansız bir hastalığa yakalandı. Halen Adelaide’de tedavisi süren Muttalip Kartalcı, uzun yıllardan bu yana yaptığı eğitim faaliyetleri ile gönüller fethetti. Rahatsızlığı nedeniyle tüm sevenlerini ve eğitim camiasını üzüntüye sevk eden Kartalcı, hastalığı nedeniyle 12.si yapılan ödül törenine katılamadı. Programa katılamayan Muttalip Kartalcı’nın ödülünü ise; babası adına kızı Hicret Kartalcı aldı. Selimiye Vakfı Yönetim Kurulu Üyelerinden Dr. Gürsel Alpay’ın takdim ettiği ödülü alan Hicret Kartalcı, babasının mesajını okudu. Salonda herkesin duygulanmasına neden olan bu sahne, dinleyicilerin arasında bir çok kişinin gözyaşlarına neden oldu. Bir başka ödül ise; eğitime katkılarından dolayı İbrahim Aygün’e verildi. Gecede, Türk Kültürüne hizmet ödülü; Ebru sanatına katkılarından dolayı Öznur Ateş’e verilirken, Türk Diline Hizmet Ödülü ise, bir çok gence Türkçe öğrettiği için Özden Velipaşaoğlu’na layık görüldü. Ödülleri sahiplerine Selimiye Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Hadi Kırmacı takdim etti.
GECEDE “KISKANIYORUM” ŞARKISI BÜYÜK BEĞENİ KAZANDI
Gecenin ilk yarışmacıları programa şiirle başladılar. Bu bölümde Sarah El Wazni ‘Sakarya Şiir’iyle birinciliği alırken, Mariam Mehio ikinciliği, Safiyya El Leissy ise 3. sırada yer aldı. Konuşma dilinde ise; Sarah El Wasni birinciliğe, Khalid İbrahim ikinci ve Ahmet Zaky Zulkarny ise üçüncü oldu. Anadil şarkı yarışmasında Dilara Aydın “Firuze” isimli şarkısı ile birinciliği alırken, İlayda Tunç “Yoruldum” isimli şarkıyla ikinciliği, Ayla Yuyucuoğlu da “Gülpembe” isimli şarkı ile üçüncülüğe layık görüldü. Anadil şiir yarışmasında ise birinciliği “Gözlerin İstanbul oluyor birden” isimli şiiriyle Sadullah Taşbaş alırken, Beyzanur Ödemiş ikinciliğe, Yaren Kuzucu üçüncülüğe seçildiler. Gecenin son kategorisinde ise Yabancı Dil Şarkı yarışması finali oldu. “Kıskanıyorum” şarkısıyla sahne hakimiyeti, mimikleri, telaffuzu ve sempatik rahat hareketleriyle uzun süre ayakta alkışlanan Mutia Nur Hafiza birinci olurken, Saza Rwandy ikinci ve Mariam Baiteh de üçüncülüğe seçildi. Jüri özel ödülleri ise İşadamı Olcay Kaya’ya, Atilla Ceylanbaş tarafından verilirken, sunucu Vatan Şaşmaz’a ise; işadamı Mehmet Ali Karamemiş plaket verdi. Programın finali jüri üyeleri, öğretmenler ve yarışmacıların hep birlikte sahnede söyledikleri olimpiyat şarkısı ile sona erdi.
JÜRİ HEYETİ, RENKLİ SİMALARDAN OLUŞTU
Aralarında ünlü sanatçı Uğur Işılak’ın da yer aldığı, Türkçe Olimpiyatları’nın jüri üyeleri ise; AUF CEO Yardımcısı Celal Arıkan, Başkonsolosluk Sosyal İşler Ataşesi Selmin Şenel, Sanatçı Mesut Engin Karakurt, Sanatçı Uğur Işılak, Öğretim Görevlisi Haydar Tanrıverdi, Hesap Uzmanı Fahri Kamil, Gazeteci Necati Baran, Araştırmacı Yazar Vecihi Başarın, Avukat ve sanat tarihçisi Adam Bushby, Müzisyen Kadir Hakan’dan oluştu. Sirius Kolejleri, VGL ve Mehmet Usta Restaurant’ın sponsorluk yaptığı gece, toplu çekilen resim ve olimpiyat şarkısıyla sona erdi.