Birbirinden lezzetli ve birbirinden renkli yaz meyvelerinden şeftali, kayısı, üzüm, kavun, yaban mersini ve çileğin vücuda sağladığı faydalar saymakla bitmiyor.
Yaz meyvelerinin önemini anlatan uzmanlar, meyvelerin zayıflama, yaşlanmayı önleme, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme ve cildi gençleştirme gibi pek çok katkısı olduğunu belirtiyor.
Yaz sıcaklarının kendini gösterdiği şu günlerde birçok kişinin sağlıklı ve formda bir beden için meyve tüketimini arttırdığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Aslı İçingür Güler, doğru miktarda yenilmeyen meyvelerin zayıflatmak yerine fazla kiloya dönüşebileceğine de dikkat çekti.
Bir porsiyon meyvede, neredeyse ekmekteki kadar karbonhidrat bulunduğunu altını çizen Güler, “Meyvenin miktarında bilinçsiz olarak yapılan artış fazla enerji alımına neden olabiliyor. Bunun yanında yaz meyve ve sebzelerinin metabolizmaya ve insan ruhuna olan yararı tartışılmaz bir gerçek. İçeriklerinde bulunan maddeler hem hastalıklardan koruyor hem de genç kalmayı sağlıyor” dedi.
Yaz meyvelerinin tüketimi nasıl fayda sağlayacağı hakkında bilgi veren Güler, şunları sıraladı:
“Üzüm, kalp ve dolaşım hastalıklarından koruyor. Kan pıhtılaşmasını, kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterolün oksitleyici etkisini önlemeye yardımcı oluyor. Yüksek miktarda su ve lif içerdiği için karaciğer ve bağırsak temizlenmesinde destekçi oluyor. Özellikle siyah üzüm, iltihap önlemeye yardımcı olurken, sindirim sistemini de destekliyor. Şeker içeriği yüksek olduğu için miktarı çok fazla abartmamak ve porsiyonu 15 adet taze üzümle sınırlandırmak gerekiyor. Zayıflatma konusunda uzman olan yaz aylarının en vazgeçilmez meyvelerinden biri de kayısı. İçerdiği lif miktarı kayısının diyetlerde olmazsa olmaz meyveler arasında yer almasını sağlıyor. Günde 4 adet taze kayısı tüketimi, yüksek karotenoid içeriğiyle adeta bir gençlik iksiri görevi taşıyor. Bağışıklık sistemini destekliyor, cildi koruyor. Ayrıca içeriğinde en güçlü antioksidanlardan biri olan likopen bulunduruyor. Likopen de damarlarda yağ birikmesini önlüyor. Son zamanlarda bilim dünyasını cildin genç kalmasını ile heyecanlandıran yaban mersini, beyni genç tutmaya yardımcı bazı maddeler içeriyor ve antosiyaninden zengin. Kan dolaşımını hızlandırırken, yaşlanmaya karşı koruyan güçlü bir antioksidan içeriyor. Antosiyanin, C vitaminin etkisini arttırarak kolajeni destekleyip cildi güzelleştiriyor. Önemli bir pektinin kaynağı olduğu için günde 2-3 yemek kaşığı tüketilen yaban mersini kolesterol oranını düşürüyor. Muhteşem bir C vitamini kaynağı olan bilinen böğürtlenin faydaları ise cildin erken yaşlanmasına ve kalp hastalıklarına sebep olan serbest radikallerin etkisini yok etmeye yardım ediyor. Böğürtlen vücut enfeksiyonlarıyla savaşan aspirinin içinde bulunan aktif madde salisilatın doğal kaynağıdır. Gün içerisinde yarım bardak yenen böğürtlen gerekli faydaları sağlamakta etkili oluyor”
Kavunun kararında yenildiğinde yaşlanmaya “dur” dediğini anlatan Güler, “Karpuz ise bol miktarda su ve C vitamini içerdiği için zayıflamak için birebir fayda sağlıyor. Sindirimi kolaylaştıran ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olan karpuzun likopen içermesi ile kanserden koruyucu etkisi ön plana çıkıyor. Kalp fonksiyonlarının ve tansiyonun düzenlenmesini sağlayan karpuz, tüm meyveler arasında en düşük enerjiye sahip. Eklemleri rahatlatan ve gözleri güçlendiren kirazın ise içeriğinde bol miktarda C vitamini bulunuyor. Vücudun bağışıklığını destekleyen antosiyanin gibi flavonoidlerden zengin bir meyvedir. Güçlü bir iltihap önleyici madde olan kuersetin içeren kiraz, anti kanserojen özelliği olan bitki kökenli kimyasal elajik asit bakımından da zengin bir besindir. Mutluluk hormonu sağlayan çileğin ise kolajen üretimi için önemli bir meyve. Mükemmel bir C vitamini kaynağı ve C vitamini sayesinde yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynuyor. Diş eti hastalıklarını engelliyor. Günde 10 adet çilek sağlığınız için yeterli sayda olduğu gözlenirken, psikolojiye en iyi gelen meyvelerden biri olan olarak da ön plana çıkıyor. Sinir iletiminde görevli ve ruh halini dolaylı olarak etkileyen B6 vitamini içeren incir, yüksek lif oranıyla kalp hastalıkları riskini azaltıyor. Toksinlerden arınmaya yardımcı oluyor. Potasyum kaynağı ile birlikte kalp sağlığını koruyor. Zayıf hafızayı güçlendiriyor, aşırı stresten kurtulmayı sağlıyor. 1 adet taze incir, kabızlık sorunu için kullanılan en iyi kaynaklardan bir tanesi. Yaz aylarında en çok tercih edilen meyvelerden olan şeftali, fazla yenilmesi kabızlığa neden olurken içeriğinde bulunan maddeler vücudu yenileyerek bağışıklığı kuvvetlendiriyor. Hazmı kolaylaştırıyor ve böbrekler için yararlı bir yaz meyvesi olarak biliniyor.”
(İHA)