7 Haziran’da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için, 8 Mayıs’tan bugüne kadar, 11 günlük süre zarfında, Sydney 597, Melbourne 1091 ve Canberra’da 39 olmak üzere toplam 1727 kişinin oy kullandığı belirtildi. Gazetemizin resmi kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) kayıtlı olan Avustralya’daki 41 bin 126 seçmenden her hangi bir partiye oy verenlerin, yüzde 3,9’luk bir oran teşkil ettiği açıklandı.
Genel seçimler için yurt dışındaki vatandaşların oy verme işlemlerinin başlamasından yaklaşık 10 gün geçmesine rağmen, Avustralya’daki Türk seçmenin sandığa rağbet göstermediği belirtildi. Başkent Canberra başta olmak üzere Sydney ve Melbourne’de kurulan sandıklarda oy kullanma oranın, Cumhurbaşkanlığı seçimlerine oranla daha da düşük olduğuna dikkat çekildi. 7 Haziran’da yapılacak 25. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için, 8 Mayıs’tan bugüne kadar, 11 günlük süre zarfında, Sydney 597, Melbourne 1091 ve Canberra’da 39 olmak üzere toplam 1727 kişinin oy kullandığı belirtildi. Gazetemizin resmi kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) kayıtlı olan Avustralya’daki 41 bin 126 seçmenden her hangi bir partiye oy verenlerin, yüzde 3,9’luk bir oran teşkil ettiği açıklandı. Türkiye’den tam bir ay önce olan 7 Mayıs’tan itibaren sandık başına gitmeye başlayan soydaşların, sandığa ilgi göstermemesinin temelinde ‘oy güvenliğinin’ etkili olduğu ifade edildi. YSK’ya kayıtlı seçmen sayısının geçen yıl, Kıta Ülkesinde 40 bin 406 iken, bu yıl rakamın 41 bin 126’ya yükseldiğini belirten seçim müşahitleri, 720 seçmenin Avustralya’da artış kaydetmesine karşın, söz konusu oranın sandığa yansımadığına dikkat çektiler. Öte yandan geçen yıl Ağustos ayında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçiminde, Avustralyalı 40 bin 406 seçmenin, 4.211’i oy kullanmıştı. Bu da YSK’ya kayıtlı seçmenlerin, toplamda sadece yüzde 10.53’lük kısmının oy vermek için sandık başına gittiklerini göstermişti.
EN FAZLA OY, 11 BİN 510 SEÇMENLE, DÜSSELDOF ŞEHRİNDE GERÇEKLEŞTİ
Yüksek Seçim Kurulu tarafından geçen yıl yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde uyguladığı randevu sistemiyle, YSK’ya kayıtlı Avustralyalı Türk seçmenin, 2373 oyunu Tayyip Erdoğan, 1453’ü Ekmeleddin İhsanoğlu ve 384’ü ise Selahattin Demirtaş’a olmak üzere toplam 4211 soydaş sandık başına giderek oy kullanmıştı. Mayıs ayının son gününe kadar devam edecek oy verme işleminin, böyle devam etmesi halinde, katılımın daha önceki seçimin çok altında kalacağı belirtildi. Bu arada yurtdışında, yaklaşık 2 milyon 867 bin seçmen, 54 ülkedeki 112 temsilcilikte, 8 – 31 Mayıs arasında, temsilcilikler için belirlenen günlerde oy kullanabilecek. Öte yandan Avrupa ülkelerinde, 8 Mayıs’ta başlayan ve 31 Mayıs’a kadar sürecek olan oy kullanma süresinin geride kalan 7 gününde toplam 179 bin 996 Türk seçmenin sandık başına gittiği belirtildi. Almanya, bu sayıyla Avrupa’da en fazla oyun kullanıldığı ülke olurken, Türkiyeli seçmenlerin en çok oy kullandığı şehir ise 11 bin 510 seçmenle Düsseldorf olduğu bildirildi. Bir haftada, Avusturya’da 9 bin 119, Avustralya’da bin 727, Belçika’da 9 bin 274, Danimarka’da 2 bin 316, Fransa’da 29 bin 388, İsviçre’de 10 bin 417, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde ise 5 bin 300 kişinin sandık başına giderek oy kullandığı açıklandı.
AKP, YURTDIŞI SEÇMENİNDEN UMDUĞUNU BULAMADI
Bu arada yurt dışı seçmenine umut bağlayan AKP umduğunu bulamadığı belirtildi. 7 Haziran’da yapılacak genel seçim için oy kullanma işleminin başladığı yurtdışında 2 milyon 867 bin seçmenden en az 1 milyonunun oyunu almayı hedefleyen AKP, katılımın düşük olması yüzünden şoke oldu. AKP Konya milletvekili Harun Tüfekçi, “Şu ana kadar gümrükler dahil 150- 200 bin yurt dışı seçmeni sandığa gitti. Türkiye’deki katılım oranını yakalamak mümkün değil. Avrupa’da tek sorun, 3. nesil sandığa pek meyilli değil. Türkiye ile bağ biraz zayıf. 1. ve 2. nesil gibi değil. 3. nesle biraz daha konuyu anlatmak gerekiyor. Her geçen gün siyasetten gençler uzaklaşıyor” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ercan Karakaş ise yurt dışında seçmenlerin devlet kurumlarının olanaklarıyla sandığa taşınmalarının sıkıntıları arttırdığını söyledi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın birlikleri ve derneklerinin hükümet adına çalışma yaptıklarını kaydeden Karakaş, şunları söyledi: “Dini kurumların doğrudan adeta AKP’nin emrinde ulaşım organizasyonuna girmemesi gerek. Ayrıca Türk Toplulukları Genel Müdürlüğü var. Onu devreye sokuyorlar. Bu da yanlış. Sonuçta ikisi de hükümetin yönlendirdiği, kadrolarını atadığı kurumlar. Bütün vatandaşlar için adı altında tamamen AKP’li çevrelerle, onlara yakın derneklerle işbirliği içinde bu organizasyonu yaptıklarını biliyoruz”